Májusban indul a társadalmi egyeztetés az Aquincumi hídról

Helyi hírek

A tervek szerint májusban indul a társadalmi egyeztetés az Aquincumi hídról és az ahhoz kapcsolódó közlekedési hálózatról, vizsgálják majd azt is, hogy egyáltalán szükség van-e a dunai átkelőre – közölte a főpolgármester kabinetfőnöke szerdán egy online háttérbeszélgetésen.

Balogh Samu várostervező elmondta, már az 1960-as években szerepelt a szerkezeti tervekben a híd, de fontos átgondolni, hogy szükség van-e új közúti hídra az Árpád híd és a Megyeri híd között, és ha igen, akkor miként szükséges azt kialakítani.

Arra vállalkoznak, hogy egy részvételi folyamatban a budapestiekkel közösen és a kerületekkel egyeztetve folytassák le a vizsgálatot. Májusban kérdőíveken szeretnék az emberek véleményét kikérni – tette hozzá.

A kabinetfőnök emlékeztetett arra, egy 2018-as kormányhatározatban szerepelt a Bécsi út és az M3-as autópálya bevezetője közötti útszakasz, ezen belül a fővárosi településszerkezeti tervben a Pók utca és a Váci út között megépítendő új dunai átkelő – Aquincumi híd – előkészítése.

A kormányhatározat a fővárost bízta meg a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével. Az erre vonatkozó ajánlattételi felhívás 2020. december elején jelent meg, és a határidő lejártáig, 2021. február 4-ig hét ajánlat érkezett. A nyertes a Speciálterv kft. lett.

Balogh Samu közölte, több opciót vizsgálnak majd arra vonatkozóan, hogy milyen legyen a híd kialakítása. A főváros biztosan nem egy “autópálya jellegű”, hanem egy “városi” hidat szeretne, ha az átkelő megépítésének szükségességéről születik döntés. Nem cél, hogy nőjön a közúti kapacitás, a budapesti autóforgalom – mondta.

Tájékoztatása szerint a lehetséges alternatívák őszre készülhetnek majd el. Most tartanak a “nulladik” lépésnél; igyekeznek bevonni az embereket, az érintett kerületeket és az állami szereplőket, hogy közösen alakíthassák ki a tervezés szempontjait is – tette hozzá.

A kabinetfőnök kitért arra is, addig nem gondolják időszerűnek a híd megvalósítását, amíg nem épül meg az M0-s autóút új szakasza a 10-es és a 11-es út között.

Kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte a reális becslés az, hogy 20-25 év múlva lehet Aquincumi híd; ha lesz forrás, akkor talán korábban is.

Bodor Ádám, a Budapesti Közlekedési Központ mobilitásfejlesztési igazgatója azt hangsúlyozta: valódi részvételiséggel kívánják megvalósítani a tervezési folyamatot, partnerségben a kerületekkel és az állami szereplőkkel.

MTI