Tovább romlott Debrecen levegője, üzent a lakosságnak az önkormányzat

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata közleményben tájékoztatja a város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának  24 órás átlagértéke, egymást követő két napon, 2019.10.25-én mindhárom mérőállomáson (Hajnal utca, Kalotaszeg tér, Klinika) meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3), 2019.10.26-án pedig két mérőállomáson (Hajnal utca, Kalotaszeg tér) meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3).

Napi átlagértékek

2019.10.25-én: Kalotaszeg téren (97,9 µg/m3) – Klinikán (79,5 µg/m3) – Hajnal utcán (90,9 µg/m3), 

2019.10.26-án: Kalotaszeg téren (98,7 µg/m3) – Klinikán (66,0 µg/m3) – Hajnal utcán (90,4 µg/m3) volt.

 

A legfrisseb időjárás előrejelzés szerint a hétvégén is anticiklon alakítja időjárásunkat, marad a csendes őszi idő. Ennek következtében a levegő minőségében további romlás is lehetséges. A PM10 koncentrációja szinte mindenütt az egészségügyi határérték felett, több helyen pedig a tájékoztatási határérték felett alakul.  Emellett elsősorban a nagyobb városok mérőállomásain néhol a már a riasztási küszöbértéket is elérheti, esetleg át is lépheti azt.

 A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért

a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges – a déli órákban végezzék.

A légszennyezettség romlását elkerülendő kérik,

kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A városvezetés felhívja a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén

TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

 A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat ( pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

 Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

1 thought on “Tovább romlott Debrecen levegője, üzent a lakosságnak az önkormányzat

  1. én meg többedmagammal az önkormányzatnak üzenek FEJEZZE BE A FÁK CSONKÍTÁSÁT , GYILKOLÁSÁT A VÁROSBAN!!!!!!! ÉS MINDENÜTT!! JÖN EZ A SZMOG CIKK, DE ELLENE SEMMIT NEM TESZ, AKKOR SE HA TEHETNE! RÚGJA KI A MEGŐRÜLT FŐKERTÉSZT, AKI A VÁROS FÁIT BONSAINAK KÉPZELI!!! SZEDJE RENDBE, ÁLLÍTSA VISSZA A FÉNYES UDVAR MELLETTI KISERDŐ EREDETI ÉLHETŐ ÁLLAPOTÁT, MERT AMIT OTT BAROMKODTAK A VÁROS ZÖLDÍTÉSI, RENDEZÉSI , “FEJLESZTÉSI” DOLGOKKAL, AZ A ZÖLDÍTÉS ELLEN MENT ! TISZTELJE A FOTOSZINTÉZIST! NEM NEVEZHETŐ FEJLŐDÉSNEK AZ AMI MINKET SZOLGÁLÓ ÁRTATLAN ÉLETEK FELÁLDOZÁSÁVAL, GYILKOLÁSÁVAL JÁR! A SZEMETET SZEDŐK HELYETT ZÖLD ŐRÖKET ALKALMAZZON AKIK TESTI FENYÍTÉST IS ALKALMAZHASSANAK A SZEMETELŐKKEL, NÖVÉNYI ÉLETET RONGÁLÓKKAL, CSONKÍTÓKKAL SZEMBEN! HA NINCS RÁ TÖRVCÉNY, LEHET HOZNIRÁ, MINT MINDEN MÁSRA A LAKOSSÁG KIRABLÁSÁRA, MDEGKÉRDEZÉSE NÉLKÜLI ÖNKÉNYES INTÉZKEDÉSEKRE!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.