Területcseréről tartanak helyi népszavazást Komlón és Mánfán

Helyi hírek Ország

Területcseréről tartanak helyi népszavazást vasárnap Komlón és Mánfán, szavazni kizárólag az érintett területeken élők tudnak – tájékoztatta a helyi választási iroda vezetője, a komlói közös önkormányzati hivatal jegyzője pénteken az MTI-t.

Vaskó Ernő közölte: a népszavazást azért kellett kiírni, mert a korábban egy településként működő Komló és Mánfa az 1990-es évek elején történt különválása óta maradtak rendezetlen, nyitott kérdések, amelyeket területcserével lehet rendezni.

A területcserét a két település képviselő-testülete megszavazta, ugyanakkor az érintett területeken élőknek érvényes és eredményes népszavazással kell megerősíteniük mindkét helyen az önkormányzatok döntését – ismertette.

Az érvényességhez a szavazásra jogosultak több mint felének kell leadnia a voksát, az eredményességhez az szükséges, hogy a szavazók több mint fele támogassa a két önkormányzat megállapodását.

A részletekről Vaskó Ernő azt mondta: Komló 85 ingatlant adna összesen 23 hektárnyi területen Mánfának. Mánfa pedig 154 hektárnyi területen 122 ingatlant adna a mecseki városnak.

A népszavazáson kizárólag az érintett területeken lakók vehetnek részt: a választási névjegyzékben Mánfán négyen, Komlón pedig 34-en szerepelnek – mondta Vaskó Ernő.