Éleslövészeten bizonyítottak az új tüzérkatonák

Helyi hírek

Többhetes elméleti és gyakorlati kiképzést követően, éleslövészeten bizonyították felkészültségüket az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen települő 3. Bercsényi Miklós és 62. lövészzászlóaljainak újonnan aknavető-kezelői beosztásokba helyezett tüzérkatonái. A lőgyakorlatot Balogh Attila őrnagy vezette.

Négynapos éleslövészeten vettek részt a hódmezővásárhelyi lövészzászlóaljak 60 milliméteres M-08 aknavető-kezelői az MH Bakony Harckiképző Központ táborfalvai lő- és gyakorlóterének kiképzési bázisán. Az újonnan beosztásba került katonák az 1-es számú egyéni, valamint az 1/A kötelék-lőgyakorlatot hajtották végre a kiképzőközpont tatárszentgyörgyi lőterén.

A lövető parancsnokok – Karkus Gábor őrmester és kollégái – utasításainak megfelelően, 1100-1700 méter közti távolságokra kihelyezett, látható célokat küzdöttek le, úgynevezett félközvetlen irányzással az éles aknavető-lövészeten bevonulásuk óta először részt vett katonák. Miután meghatározták részükre a cél tájékozódási ponthoz viszonyított helyzetét, végrehajtották annak „belövését”. A becsapódás hely alapján korrigálva az oldal- és hosszirányú eltéréseket, a célt újabb gránátokkal „villába fogták”, majd a két gránáttal végrehajtott gyorstűzzel megsemmisítették.

Balogh Attila őrnagy, a 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj törzsfőnöke elmondta: a táborfalvai gyakorlaton, az első aknavető-éleslövészetüket végrehajtó katonákkal együtt, a kitelepült hódmezővásárhelyi két lövészzászlóalj szinte valamennyi tüzér beosztású katonája részt vett. Hazánk NATO-szerepvállalásának keretében ugyanis a 62. lövészzászlóalj tűztámogató alegységei és aknavetőszakaszai úgynevezett CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units) -ellenőrzésre készülnek. A 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj egy századának és annak támogató szakaszának harckészültségét pedig ebben az évben mint a NATO Reagáló Erők kötelékébe (NATO Response Force – NRF) felajánlott alegységét ellenőrzik.

honvedelem.hu/Galambos Sándor