Bizalom és megbecsülés jellemezte a portugál és a magyar katonák munkáját

Helyi hírek

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a koszovói fővárosban található Slim Lines táborban, a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (hivatalos rövidítéssel: TACRES Bn) feladatainak magyar átvétele alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: az elmúlt több mint hat évben, nyolc váltásban megközelítőleg ezer magyar katona szolgált együtt a portugálokkal a harcászati tartalék zászlóaljban. A portugál vezetésű egység részeként a magyar katonák teljesítették mindazokat a feladatokat – a biztonsági környezet erősítését, valamint a KFOR-erők mozgásának biztosítását -, amiket a KFOR parancsnokának közvetlen alárendeltségében működő zászlóalj számára meghatároztak – fogalmazott Huszár János vezérőrnagy.

Hozzátette: a Magyar Honvédség – immár a harcászati tartalék zászlóalj egyedüli nemzeteként – a továbbiakban is folytatja koszovói békefenntartó tevékenységét, hiszen a térség biztonsága az ország nemzeti érdeke.

Köszöntőjében Giovanni Fungo vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka megköszönte a portugálok eddigi szerepvállalását. Kiemelte, hogy a portugál kontingens, illetve az eddig portugál vezetésű zászlóalj nagyban hozzájárult Koszovó békéjéhez és biztonságához.

Leköszönő zászlóaljparancsnokként Antonio Da Silva Cardoso alezredes hangsúlyozta: a portugál katonák – akik 1999, azaz a misszió kezdete óta jelen vannak a térségben – sikeresen teljesítették feladataikat. Mint fogalmazott: a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljban 18 portugál kontingens szolgálta Koszovó békéjét. Az alezredes beszéde végén magyarul is megköszönte az országban szolgáló magyar katonák munkáját.

Budai Attila alezredes, a zászlóalj új parancsnoka – aki egyben az MH KFOR Kontingens 16. váltásának parancsnoka is – biztosította elődjét: a jövőben jó kezekben lesz a TACRES Bn vezetése. Hozzátette: a magyar katonák a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az eddigiekhez hasonlóan végezzék munkájukat Koszovóban.

Az ünnepség végén a KFOR parancsnoka átadta a TACRES Bn lobogóját Budai Attila alezredesnek, ezzel a magyar kontingens hivatalosan is átvette a zászlóalj irányítását és teljes feladatrendszerét. Az alezredes a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a tizenhatodik váltás katonái februárban érkeztek ki a műveleti területre, azóta számos kiképzéssel és gyakorlattal teltek a mindennapjaik. Ezek eredményezték mindazt, hogy március végére sikerült elérniük a teljes műveleti készenlétet. A harcászati tartalék zászlóalj átvételével a magyar kontingens a továbbiakban már csak a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartozó egységben végzi tevékenységét, a Keleti Többnemzeti Harccsoport alárendeltségében eddig dolgozó műveleti század befejezte munkáját és integrálódott a TACRES Bn állományába – mondta Budai Attila alezredes.

Huszár János vezérőrnagy kérdésünkre aláhúzta: a koszovói biztonsági helyzet változásával a jövőben is várhatók a feladatrendszert érintő változások a magyar kontingensnél. A harcászati tartalék zászlóalj feladatainak teljes átvételével létszámában és technikai eszközeiben is nagyobb magyar kontingens vesz részt a koszovói NATO békefenntartó műveletben – mondta a vezérőrnagy, hozzátéve: bár a biztonsági helyzet jelenleg nyugodt Koszovóban, de – ahogy mondani szokás – a felszín alatt továbbra is izzik a parázs.

Az ünnepélyes ceremóniát követően Patricia M. Anslow dandártábornok, a KFOR törzsfőnöke az amerikai védelmi miniszter által aláírt elismerést adott át Korom Ferenc dandártábornoknak, aki 2015 őszétől egy évig a békefenntartó misszió parancsnokhelyettese volt. A Legion of Merit az egyik legmagasabb amerikai kitüntetés, amit Korom dandártábornok a beosztásban eltöltött tevékenysége elismeréseként vehetett át a misszió törzsfőnökétől.

„Ez egy óriási megtiszteltetés, hiszen első magyarként tölthettem be a parancsnokhelyettesi beosztást. De ez nemcsak az én személyes elismerésem, hanem a magyar katonáké is, akik Koszovóban teljesítenek szolgálatot. Ez egyfajta közös munka, amelyben 18 NATO és partner nemzet dolgozik együtt, annak érdekében, hogy megtartsa a békés környezetet Koszovóban” – mondta Korom Ferenc dandártábornok.

A rendezvény végén Huszár János vezérőrnagy a Keleti Többnemzeti Harccsoportban szolgáló amerikai és lengyel katonáknak adott át elismeréseket.

Fotó: Rácz Tünde