Papp László: félmilliárdos támogatás vállalkozásoknak

Gazdaság Helyi hírek

Debrecen önkormányzata 2020-ig évi félmilliárd forintos beruházás-ösztönzési és munkahelyteremtési keretből nyújt támogatást minden olyan induló vállalkozásnak, amelyik legalább 20 millió eurót fektet be, vagy legalább 200 új munkahelyet hoz létre a városban – jelentette be a cívisváros polgármestere csütörtökön, az Ipar napjai című konferencián.

Papp László a Debreceni Egyetemmel (DE) közösen rendezett konferencián ismertette az önkormányzat csütörtök délelőtt elfogadott határozatát, amely reményeik szerinte áttörést hozhat a helyi gazdaságfejlesztésben.

Elmondta azt is: az idén eddig 1800 új munkahely létesítését jelentették be Debrecenben, ez a szám év végéig jelentősen meghaladhatja a kétezret.

Debrecen számára stratégiai előny az a 70-80 ezer diák, hallgató, aki a városban tanul, így tálcán kínálhatják a gazdaság számára a jól képzett munkaerőt – magyarázta a polgármester.

Papp László szorgalmazta a műszaki szakképzés megerősítését és bejelentette: az önkormányzat csütörtökön megalakította a városi oktatási tanácsot, hogy a helyi oktatási élet fontos szereplői kommunikálni tudjanak egymással a gazdaság munkaerőigényének minőségi kielégítése érdekében.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem, a város, az iparkamara és a helyi vállalkozások összehangolt stratégiája mentén vesznek részt a régió iparfejlesztésében.
Felidézte, hogy egyetemük, a felsőoktatási stratégiát 4-5 évvel megelőzve, már élére állt az ágazati iparfejlesztésnek, s ma már egyetemi kutatók vezetésével jól működő klaszterek működnek a térségben egyebek mellett az egészségipar, az élelmiszeripar, a műszaki és informatikai ipar, illetve a szolgáltatások területén.

Szilvássy Zoltán az innováció fontosságára hívta fel a figyelmet megjegyezve, hogy a kis- és középvállalkozási (kkv) szektorban nincs olyan cég, ahol tíz tudományos fokozattal rendelkező mérnök lenne, pedig ez a versenyképességnek elengedhetetlen feltétele.
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az Európai Unió legellentmondásosabb gazdaságának nevezte a magyart, ahol csak uniós forrásokból valósulnak meg fejlesztések, hazaiból nem.

“A politika túlfetisizálja a létszámot” – mondta, majd magyarázatul hozzáfűzte: a cégek többnyire “csak úgy kapnak támogatást, ha létszámot növelnek, ami megöli a termelékenységet”. Ezen mielőbb változtatni kell – szorgalmazta a kamarai elnök.
Póser Zoltán, a debreceni önkormányzat befektetési cége, az EDC Debrecen Kft. ügyvezetője a tanácskozáson kiemelt célnak nevezte, hogy 2020-ig a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) forrásaiból 200 milliárd forintot szerezzenek meg a helyi vállalkozások támogatására.

A folyamatos munkaerő-ellátottság érdekében szeretnék elérni, hogy Debrecen jelenlegi 204 ezres lélekszáma 2050-re elérje a 250 ezret – tette hozzá.

Az Ipar napjai című kétnapos rendezvény nyitónapján, csütörtökön több helyi cég mellett a DE műszaki kara, valamint természettudományi és technológiai kara is bemutatkozott, ipari kapcsolataik révén pedig számos cég kiállítása tekinthető meg a műszaki kar épületében.