Égboltfényesség mérés a Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban

Helyi hírek

A Hortobágyi Csillagoségbolt-park égboltjának minőségét folyamatosan nyomon követjük. Ehhez Unihedron Sky Quality Meter-t (SQM) használunk (Az eszköz leírása és műszaki adatai megtalálhatóak a következő linken:http://www.unihedron.com/.
A méréseknél használt mértékegység magnitúdó/szögmásodperc négyzet (mg/arcsec2). A parkot minősítő International Dark Sky Association (IDA) minőségi standardjai szerint a 21 mg/arcsec2 érték felett jó, 21,5 fölött kiváló az égbolt minősége (21 fölött “ezüst kategória”). A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban mért adatok rendszeresen megközelítik, gyakran meg is haladják a 21,5-ös értéket, ezzel Európa egyik legjobb csillagoségbolt-park helyszínévé avatják a területet.

A Fecskeház Erdei Iskola homlokzatán az égbolt kamera (http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/hortobagyi-csillagosegbolt-park/oldal/skycam-fecskehaz) mellett egy állandó SQM-et is elhelyeztünk. Az SQM adatai felkerülnek a Nemzetközi Fényszennyezés Monitoring Hálózat honlapjára (http://www.sqm-network.com/index.php/en/), ahol bárki folyamatosan nyomon követheti a Hortobágyi Csillagoségbolt-park égboltjának minőségét (http://www.sqm-network.com/index.php/en/europe/hungary/hortobagy-national-park).

Érdemes a kapott adatokat egybevetni a Hold helyzetével (erre a grafikus felületen pontos adatokat találunk) és az égbolt állapotával (erről az égbolt-kamera tájékoztat).
Az eddigi mérések szerint tiszta, Hold-mentes éjszakákon az égbolt minősége kiváló, rendszeresen meghaladja a 21,5-ös értéket!

hnp.hu