sertéshús

7,1 százalékra mérséklődött az infláció hazánkban

Gazdaság

Az online Árfigyelő is hozzájárult az élelmiszer-infláció újabb csökkenéséhez, amely az elmúlt hónapban éves alapon több mint 3 százalékponttal 7,1 százalékra mérséklődött – tájékoztatta pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-t. A versenyhivatal által működtetett rendszer hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül.

A KSH pénteki inflációs adatait ismertetve közölték: a fogyasztói árak éves összevetésben az októberi 9,9 százalékról 7,9 százalékra mérséklődtek novemberre, míg az élelmiszer-infláció a múlt hónapban 7,1 százalékra mérséklődött az októberi 10,4 százalékról.

A GVH szerint a pénteken közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról-hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest, 2023 júniusában 29,3 százalék, júliusban 23,1 százalék, augusztusban 19,5 százalék, szeptemberben 15,2 százalék, októberben 10,4 százalék, novemberben pedig 7,1 százalék volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest.

Közölték: a GVH által működtetett online Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy a július elsejei indulása óta, a megfigyelt 62 termékkategóriából – ami napi szinten mintegy 1200 különböző élelmiszerterméket jelent – 50-ben csökkentek az átlagárak, átlagosan 6 százalékkal.

Felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatást karácsonyi nagybevásárlás előtt is érdemes használni. Tudatos tervezéssel – például a bevásárlólista és a térképes boltszűrő funkciók használatával – több ezer forintot, és sok időt lehet megspórolni a karácsonyi nagybevásárlások során.

Közölték: hamarosan újabb 18 termékkategóriával bővül az online Árfigyelő. Bekerülnek a rendszerbe az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marha és a kacsahús is.

(MTI)