afrikai városi közlekedés

Afrika jelenthet megoldást az Uniónak az orosz gáztól való függetlenedésében

Gazdaság

Új lehetőségeket keres az EU, hogy az Oroszországtól való gázfüggését csökkentse. Az afrikai kontinensen jelentős mennyiségű fel nem tárt gázmező található, mely megoldást jelenthetne az EU földgázzal való ellátásában. – írta meg az azzonali.hu

A Bloomberg News cikke szerint az Európai Unió az afrikai országokkal való szorosabb együttműködéssel próbálja meg magát függetleníteni az orosz gázimporttól. Az uniós vezetők azt tervezik, hogy ezzel a lépésükkel az orosz gáznak a kétharmadától meg tudnak szabadulni.

A cikk szerint az afrikai kontinensen nyugat-afrikai Nigériában, Szenegálban és Angolában rengeteg felhasználatlan folyékony földgáz tartalék van. A problémát az okozza, hogy jelenleg nincsenek kiépítve cseppfolyósító üzemek, hogy a gáz más kontinensekre is eljusson.

Az Európai Bizottság mindenképpen szeretne függetlenedni az orosz gáztól, emiatt elkezdik szorosabbra fűzni a kapcsolataikat az afrikai országokkal.

Az EU a cseppfolyósított gáz importjának 50 millió köbméterrel történő növelését és az Oroszországon kívüli országok vezetékes gázszállításának 10 milliárd köbméterrel történő növelését tervezi, ezzel sikerülne javítani az orosz gáztól való függőségen.

A kulcsfontosságú intézkedések között az is ott van, hogy 2022-ben 13 milliárd köbméternyi folyékony földgáz fog érkezni az Egyesült Államokból, ez a mért 2030-ra a tervek szerint el fogja érni az 50 milliárd köbmétert. További cél egy háromoldalú egyetértési megállapodás aláírása Egyiptommal és Izraellel az Európába irányuló cseppfolyósított gáz szállításának növeléséről ez év nyaráig.

Ugyanakkor az EU a déli áramlaton érkező gázmennyiség növelésére is törekszik, ezen keresztül azeri gáz érkezik, évi 20 milliárd köbméter körül.

A GKI adatai alapján jóval kisebb az átlagfizetés, mint amit a KSH korábban közölt