Szijjártó: bevált a koronavírus okozta válságra adott magyar válasz

Gazdaság

A koronavírus által okozott egészségügyi és gazdasági válságra adott magyar válasz bevált, ami annak köszönhető, hogy a kormány nem a tankönyvi utat választotta a válság kezelésében, nem elégedett meg a brüsszeli vakcina beszerzésekkel és nem csak segélyekkel akarta ellentételezni a növekvő munkanélküliséget – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Százhalombattán, a Novochem Kft. raktárkomplexumának ünnepélyes átadásán.

Szijjártó Péter hozzátette: a kormány azzal, hogy a vállalkozások számára beruházás-ösztönzési programot indított, meggátolta a tömeges munkanélküliség kialakulását, mivel a kapacitásaikat, technológiájukat fejlesztő cégeknek nyújtott támogatást ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a vállalkozások nem bocsátanak el munkaerőt.

A miniszter úgy fogalmazott: ha a Brüsszel által ránk erőltetett, baloldali tankönyvi válaszokat adtuk volna a válságkezelésre, akkor mára sok ezerrel többen haltak volna meg, sok tízezerrel többen fertőződtek volna meg és sok százezren veszítették volna el az állásukat.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a Novochem Kft. – amely a 14 országban leányvállalattal rendelkező, német vegyi cégcsoport, az Overlack AG. százszázalékos tulajdonában van – 800 millió forintos beruházást hajtott végre. Ezzel a cégcsoport egyik legmodernebb telephelye jött létre Százhalombattán, ahol lehetőség nyílik a veszélyes vegyi anyagok biztonságos kezelésére. Kialakítottak egy új termékfejlesztési laboratóriumot is, amely magasan képzett vegyészmérnökök számára biztosít új munkahelyeket.

“Azért is fontos nekünk ez a beruházás, mert a magyar gazdaság gerincoszlopát adó elektromos autóipar alapvetően ilyen veszélyes anyagokkal dolgozik” – fűzte hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a válság megoldásában nagy szerep jutott a Magyarországon működő, német tulajdonban lévő vállalatoknak, mivel folyamatosan bizalmat szavaztak Magyarországnak és kihasználták a számukra kedvező gazdasági környezetet. Magyarországra hozták a világ más tájairól kapacitásaikat, így hozzájárultak ahhoz, hogy hazánk a válság utáni új gazdasági környezet nyertesei közé tartozhasson.

A több mint 60 éves múlttal rendelkező Novochem Kft. ezen a néven 2003 óta foglalkozik vegyi anyagok kereskedelmével és disztribúciójával Magyarországon, valamint a kelet- és dél-európai országokban a cég honlapja szerint. Magyarország több pontján rendelkezik raktárakkal. Vegyianyagok, agrokemikáliák, műanyagok és ipari szerelvények értékesítésével foglalkozó üzletágai több ipari szegmenst szolgálnak ki, úgy mint olaj- és gázipar, gyógyszeripar, gép- és autógyártás, mezőgazdaság, élelmiszer és takarmány, építő-, textil-, festék és bevonóanyag, háztartási és kozmetikai ipar.

A cég 2019-ben 23 milliárd forintos árbevétel mellett 356 millió forint adózott eredményt ért el, az előző évben, 2018-ban árbevétele 24,7 milliárd forint, nyeresége 457 millió forintot tett ki.

MTI