Nem változott januárban a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban

Európa

Januárban nem változott a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.

Januárban az euróövezetben szezonális kiigazítással a decemberivel megegyező 6,7 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki, elemzők előzetesen 6,6 százalékos januári adatra számítottak. Tavaly októberben 6,6 százalék volt az euróövezeti munkanélküliségi ráta, a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta, november óta pedig 6,7 százalékon stagnál. Egy évvel korábban, 2022 januárjában 6,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Az Európai Unió munkanélküliségi rátája 6,1 százalék lett januárban, szintén a decemberivel megegyező. Egy évvel korábban 6,3 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Az Eurostat jelentése alapján 13,227 millióan voltak munka nélkül januárban az Európai Unióban, ebből 11,288 millióan az euróövezetben. Az előző havihoz képest 11 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma az EU-ban és 40 ezerrel emelkedett az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest a számuk 318 ezerrel csökkent az EU-ban és 220 ezerrel az euróövezetben.