Három órán át erőszakolt egy diáklányt a zenetanára

Bocsánatot kért az egyik holland kormánypárt vezetője, amiért nem kezelt megfelelően egy szexuális zaklatási ügyet

Európa

Sigrid Kaag holland pénzügyminiszter, a Demokraták 66 (D66) baloldali liberális párt vezetője csütörtökön sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem kezelte megfelelően a párt egyik prominens tagja, a lobbitevékenységet végző Frans van Drimmelen szexuális zaklató viselkedésével kapcsolatos vizsgálat eredményeit – írta az NlTimes hírportál csütörtökön.

A D66 több mint 700 tagja a hét elején kérdőre vonta Kaagot, hogy miért hallgatta el egy éven keresztül a vizsgálat részét képző bizalmas jelentést. A Volkskrant című holland napilap a hétvégén hozta nyilvánosságra, hogy a párt elnöksége 2020 végén vizsgálatot rendelt el a van Drimmelen ellen felhozott vádak miatt, miszerint a lobbista – hatalmával visszaélve – szexuálisan zaklatta egy kolléganőjét 2015 és 2016 között. A jelentés egy részét tavaly nyilvánosságra hozták, kihagyva belőle a “titkosított” információkat.

Csütörtökön Victor Everhardt, a D66 elnöke is bocsánatot kért az ügy áldozatától és pártjának tagjaitól is. Elismerte, hogy 2015-ben és 2016-ban valóban voltak már kézzelfogható bizonyítékok arra, hogy van Drimmelen zaklatta egy kollégáját, és sajnálatát fejezte ki, hogy akkor nem tették meg a megfelelő lépéseket. A párt elnöksége azt is beismerte, hogy az áldozat nem kapott megfelelő munkahelyi védelmet a zaklatások ellen.

A DutchNews hírportál azt írta csütörtökön, hogy az incidens rontotta a D66 iránti bizalmat, a támogatók 78 százaléka szerint az eset rossz fényt vet a kormánykoalíciós pártra. Frans van Drimmelen kilépett a D66-ból, és lemondott politikai tanácsadói posztjáról is.