Koronavírus: A Bizottság az EU-ba történő beutazásra vonatkozó szabályok aktualizálását javasolja

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot terjesztett elő az Európai Unión kívülről az EU területére történő, nem alapvetően szükséges utazásokra vonatkozó tanácsi ajánlás aktualizálására. A javaslat azt célozza, hogy a szabályok egyszerűsödjenek, egyszersmind lépést tartsanak a járványhelyzet alakulásával. A javaslat értelmében elsőbbséget fognak élvezni azok az utazók, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást. A tagállamoknak ezentúl szisztematikusan lehetővé kell tenniük a beutazást azok számára is, akik olyan védőoltást kaptak, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvett a sürgősségi felhasználásra alkalmas oltóanyagok jegyzékébe, szemben a jelenlegi helyzettel, amikor is azok számára engedélyezik a beutazást, akik az EU által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikét vették fel. A biztonság érdekében mindazoknak az utazóknak negatív PCR-teszteredményről szóló igazolást kell bemutatniuk, akik olyan védőoltást kaptak, melyet a WHO jóváhagyott ugyan, de amelyet az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezett, ahogy azoknak az utazóknak is, akik átestek a fertőzésen.

A javaslat értelmében az oltási igazolványokat legfeljebb 9 hónapig lehet majd elfogadni az elsődleges vakcinázási sorozatot követően. A javasolt időkorlát megállapításánál a Bizottság figyelembe vette az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) iránymutatását, melynek értelmében az emlékeztető oltásokat az elsődleges vakcinázási sorozatot követő 6. hónaptól ajánlott felvenni, és további 3 hónapos időszakot ír elő annak érdekében, hogy az egyes országok oltási kampányai alkalmazkodni tudjanak a helyzethez, és az emberek hozzájuthassanak az emlékeztető oltáshoz. Az aktualizált szabályok a további (emlékeztető) dózis felvétele után kiállított oltási igazolványok elfogadását is rögzítik.

Tekintettel arra, hogy világszerte egyre nő az átoltottság, a Bizottság a fentieken túlmenően azt javasolja, hogy jövő év március 1-jétől szűnjön meg azoknak az országoknak a listája, amelyekből – beoltottsági státusztól függetlenül – bárki beutazhat az Európai Unió területére.

A Bizottság ma előterjesztett javaslata a következőkben a Tanács elé kerül megvitatásra.

A teljes sajtóközlemény (angolul)