A Bizottság új jelentése szerint mindegyik uniós tagállamban elsöprő az uniós értékek támogatottsága

Európa

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) új jelentést tett ma közzé, mely felhívja a figyelmet arra, hogy a szakpolitikák kialakítása, kiértékelése és ismertetése során figyelembe kell venni bizonyos értékeket és identitásokat, így például a társadalmi igazságosságot, az egyenlőséget és a biztonságot. A jelentés épít annak a tavaly ősszel elvégzett Eurobarométer felmérésnek az eredményeire, amely az értékek és identitások témakörében mérte fel az uniós lakosok véleményét.

A ma közzétett dokumentumból kiderül, hogy elmozdulás tapasztalható a társadalmi-gazdasági érdekeken alapuló hagyományos európai politikai megosztottságtól az egyéni értékek, attitűdök és identitások által vezérelt politikai magatartás irányába. A jelentés alapjául szolgáló tematikus Eurobarométer felmérés azt állapította meg, hogy a polgárok az uniós értékek közül a bíróságok függetlenségét és a tisztességes eljáráshoz való jogot támogatják a legerőteljesebben, melyet a bírói függetlenség követ a sorban. A válaszadók 82%-a egyetért azzal, hogy a bíráknak függetleneknek kell lenniük, és nem állhatnak mások befolyása alatt. Ami az identitás kérdését illeti, az uniós polgárok a családjukat és nemzeti hovatartozásukat tartják a legfontosabbnak.

Az értékek témájában az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében is véleményt mondhatnak az uniós polgárok. A konferencia keretében az egyik európai polgári vitacsoport is foglalkozik az európai értékek témájával, a demokrácia, a jogok, a jogállamiság és a biztonság kérdésköre mellett.

A teljes sajtóközlemény (angolul, 7. hír)