Az EU 121 millió eurót ruház be környezetvédelmi, természetvédelmi és éghajlat-politikai projektekbe – Magyarországon is

Európa

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 121 millió eurót fordít a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló új integrált projektekre. Ez a finanszírozás elő fogja mozdítani a zöld helyreállítást, és segíteni fog abban, hogy 11 tagállam – köztük Magyarország – elérje környezetvédelmi célkitűzéseit.

A LIFE integrált projektek regionális, multiregionális vagy nemzeti szinten kialakított tervek, programok és stratégiák finanszírozását szolgálják, segítve a tagállamokat az uniós környezetvédelmi és éghajlat-politikai jogszabályok betartásában. Az integrált projektek különlegessége, hogy a tagállamoknak más uniós finanszírozási források felhasználását is lehetővé teszik, ideértve a mezőgazdasági, strukturális, regionális és kutatási alapokat, továbbá a nemzeti alapokat és a magánszektorbeli beruházásokat.

Magyarországon az EU a LIFE IP North-HU-Trans nevű integrált éghajlat-politikai projektet támogatja, amely az energiatermelés barnaszéntől való függését hivatott csökkenteni. A lignit (barnaszén) fokozatos kivezetése kulcsszerepet játszik Magyarország nemzeti energia- és klímatervében. A lignitet jelenleg villamosenergia-termelésre használják a Mátrai Erőműben. Ez Magyarország utolsó lignittüzelésű erőműve, mely az energiaágazat szén-dioxid-kibocsátásának közel 50%-áért felel. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált projekt keretében 2030-ig dekarbonizálni fogják az erőművet. A lignittüzelésű erőművi blokkokat alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiai megoldásokat alkalmazó blokkok váltják majd fel. E megoldások közé tartozik a megújuló energiaforrások felhasználása, az energiatárolás, valamint a földgáztechnológiák alkalmazása. A projekt döntően hozzá fog járulni ahhoz, hogy országszerte intenzívebbé váljon a megújulóenergia-technológiák alkalmazása.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.