Lengyelország egészségügyi támogatást nyújt Olaszországnak és San Marinónak

Európa
Koronavírus

Lengyelország a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban egészségügyi támogatást nyújt Olaszországnak és San Marino Köztársaságnak, az első szállítmányban kedden húszezer liter fertőtlenítőszert küldtek mindenekelőtt, az észak-olaszországi Veneto tartomány kórházainak – közölte a lengyel külügyi tárca.

A lengyel fővárosban üzemelő Polfa Tarchomin állami tulajdonú gyógyszergyár által előállított fertőtlenítőt tartalmazó szállítmány indulásakor Marcin Przydacz külügyminiszter reményének adott hangot, hogy az európai országok kölcsönös szolidaritása segít a koronavírus okozta válság legyőzésében – olvasható a közleményben.
Przydacz felidézte: az olaszországi Lombardiában a járvány kezelésében március végétől egy 15 fős lengyel katonai orvos- és mentőcsoport is segít.

Az egészségügyi tárca közleménye szerint Lengyelországban kedd délutánig 4666-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 253 új esetet regisztráltak, ami 58 esettel kevesebb az előző napi növekménynél. Huszonkét új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 129 beteg hunyt el, 191 ember pedig felgyógyult.

A lengyel kormány kedden délelőtt jóváhagyta a múlt héten hatályba lépett gazdaságélénkítő csomag bővítését. Az erre vonatkozó törvénytervezeteket a parlamenti alsóház már aznap délután tűzte napirendre. Az új intézkedések szerint többek között három hónapon keresztül felmentik az akár 49 személyt is foglalkoztató cégeket a társadalombiztosítás felének befizetése alól, egy hónapról három hónapra terjesztik ki az egyéni vállalkozók elmaradt bevételeit helyettesítő, 2 ezer zlotyt (159 ezer forint) érő támogatást, segítséget nyújtanak a karanténba helyezett gazdáknak is.

A lengyel munkaügyi tárca keddi közleménye szerint a gazdasági csomag első, a lengyel GDP mintegy 10 százalékára rúgó változata nyomán az állampolgárok eddig mintegy 340 ezer kérelmet nyújtottak be, az ezek alapján járó támogatások mintegy 700 millió zlotyt (55,6 milliárd forint) tesznek ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.