Horvát kormányfő: az EU külső határait a legtávolabbi helyen kell védeni

Európa

Az Európai Unió (EU) külső határait a legtávolabbi helyen kell védeni, mégpedig Görögországban és Bulgáriában – mondta Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak pénteken, miután helikopterrel terepszemlét tartott a horvát-boszniai határ felett.

Ezek azok a határok – tette hozzá Görögországra és Bulgáriára visszautalva -, ahol először lépnek az unió területére illegálisan a migránsok, majd ezer kilométereket tesznek meg embercsempészek segítségével, hogy Bosznia-Hercegovinába, a horvát határ közelébe jussanak.

Plenkovic szerint az illegális migráció problémájára Törökországgal közösen kell megoldást találni.
Emlékeztetett, hogy Brüsszel hatmilliárd eurót adott Törökországnak, hogy megállítsa az illegális bevándorlást.

Kiemelve, hogy Törökországban, Libanonban és Jordániában több mint ötmillió migráns és menekült várakozik. Mint mondta, ezeknek az országok kulcsfontosságú szerepük van a probléma teljes körű megoldásban.
Újságírók kérdésre válaszolva, tart-e attól, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök beváltja fenyegetését, és megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé, Plenkovic azt válaszolta: tárgyalni kell ezzel az országgal, mert Törökország földrajzi helyzetéből fakadóan, és az ott tartózkodó migránsok, valamint menekültek számából adódóan valóban nagy hatással lehet az illegális migrációs áramlásokra.

Úgy vélte: a Törökországgal kötött megállapodásnak nincs alternatívája.
“Ez az egész EU érdeke, különösen Horvátországé, amely egyike azon országoknak, amely az úgynevezett kelet-mediterráni illetve nyugat-balkáni migrációs útvonalon helyezkednek el” – hangsúlyozta.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os “lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. Mára hivatalosan Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.
A boszniai-horvát határon mindennaposak a határsértések.