Brexit: az új EP teljes súlyával az uniós álláspont mögött

Európa

A kilépési megállapodás igazságos, kiegyensúlyozott és jogbiztonságot teremt, fogalmaztak a képviselők egy szerdai állásfoglalásban, amelyben az EP ismét kiállt a rendezett kilépés mellett.

  • A képviselők elutasítanak minden kilépési megállapodást az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetését megelőző védőháló nélkül
  • A megállapodás nélküli kilépésért kizárólag az Egyesült Királyságot terheli a felelősség
  • Ha az Egyesült Királyság kéri, lehetséges a kilépési határidő feltételekhez kötött hosszabbítása

A „rendezett brexitet” támogató állásfoglalást 544 szavazattal, 126 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el.

Az állásfoglalás szerint a kilépésről rendelkező megállapodás tiszteletben tartja az Egyesült Királyság feltételeit és az Unió alapelveit, és tisztességes és kiegyensúlyozott megoldást jelent.

Jogbiztonság

A Parlament hangsúlyozza, hogy a megállapodás ügyel az európaiak és a brit állampolgárok jogaira és életlehetőségeire, pénzügyi elszámolási mechanizmust biztosít az Egyesült Királyság kötelezettségeinek kiegyenlítésére, és figyelembe veszi az átmeneti időszakra vonatkozó brit igényt. A kilépési megállapodás emellett a nagypénteki megállapodás védelme és az Írország-Észak-Írország közötti együttműködés biztosítása céljából fenntartja a határ védőhálóját, ezzel pedig megőrzi a szigeten kialakult békét.

A képviselők az állásfoglalásban leszögezik, hogy készen állnak visszatérni az EU által eredetileg javasolt, csak Észak-Írországot érintő védőháló megoldáshoz (amely az ír-északír határról az Ír-tengerre tenné a kötelező határellenőrzést). Alternatív megoldásokat is megvizsgálnak, amennyiben azok jogilag elfogadhatók és a gyakorlatban kivitelezhetők, valamint összhangban állnak az uniós alapelvekkel. A képviselők azonban aláhúzzák: nem adják beleegyezésüket olyan kilépési megállapodáshoz, amely nem tartalmazza a védőhálót.

Egyedül az Egyesült Királyság a felelős a megállapodás nélküli brexitért

A legújabb brit fejleményekre utalva a képviselők rámutatnak: ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, azért, és a rendezetlen kilépés komoly következményeiért teljes mértékben az Egyesült Királyság kormányát terheli majd felelősség.

A Parlament azt is hangsúlyozza: a megállapodás nélküli brexit nem jelenti azt, hogy megszűnnek az Egyesült Királyság pénzügyi és egyéb kötelezettségei az Európai Unió felé. Az országnak továbbra is tiszteletben kell tartania az állampolgárok jogait és a nagypénteki megállapodást. Ezen előfeltételek teljesülése nélkül a Parlament semmilyen jövőbeli kapcsolathoz nem járul hozzá az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

A fejlemények tükrében a képviselők üdvözölték, hogy az európai intézmények és tagállamok felkészültek és vészforgatókönyveket fogadtak el a megállapodás nélküli brexit esetére.

A Parlament számára továbbra is a polgárok a legfontosabbak

Az Egyesült Királyságban élő uniós, és az Unióban élő brit polgárok jogai és életlehetőségei továbbra is a legfontosabb kérdés marad a Parlament számára. A képviselők aggodalmuknak adtak hangot az Egyesült Királyság letelepedési rendszerének végrehajtásával kapcsolatban. A képviselők arra biztatják a tagállamokat, hogy következetességgel és nagyvonalúan kezeljék az Unióban élő brit polgárok jogait, és biztosítsanak számukra jogbiztonságot.

Feltételhez kötött hosszabbítás

A képviselők nyitottak az 50. cikk szerinti tárgyalási időszak meghosszabítása felé abban az esetben, ha az az Egyesült Királyság erre irányuló kérése indokolt és konkrét célja van, mint például a megállapodás nélküli brexit elkerülése, általános választások vagy népszavazás, az 50. cikk szerinti eljárás visszavonása, vagy a kilépési megállapodás elfogadása. Hozzáteszik: a hosszabbítás nem befolyásolhatja az európai intézmények működését.

Háttér

A 2019. április 10-i rendkívüli európai csúcstalálkozón született megállapodás értelmében az Egyesült Királyság október 31-ig távozik az Európai Unióból.

A következő lépések

Az állásfoglalás az uniós állam- és kormányfők októberi csúcstalálkozója előtt megerősíti, hogy a Parlament továbbra is támogatja a jelenlegi uniós álláspontot. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között született bármilyen kilépési megállapodás, jövőbeli kapcsolatról szóló vagy nemzetközi megállapodás életbe lépéséhez az Európai Parlament jóváhagyása szükséges.