Az első mozgásszervi robotikai műtétet végezték el a Semmelweisen

Az első mozgásszervi robotikai műtétet végezték el a Semmelweis Egyetemen

Egyetem
Hazánkban elsőként az Ortopédiai Klinikán hajtottak végre robotasszisztált térdízületi artroplasztikát dr. Bejek Zoltán, az Ortopédiai Klinika egyetemi docensének vezetésével. Az egyetem robotsebészettel foglalkozó klinikái a műtéthez kapcsolódóan nyílt napot is szerveztek a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) előadótermében, ahol bemutatták azt a három területet, a sebészetet, az urológiát és nőgyógyászatot, ahol már sikeresen alkalmazzák a robottechnikát. Egy workshop keretében pedig különböző munkaállomásokon lehetőség nyílt kipróbálni a 3D-s térd, illetve csípő tervezést, valamint a résztvevők tesztelhették az ortopédiai műtét elvégzésére alkalmas CORI robotot is.

Dr. Bejek Zoltán, az Ortopédiai Klinika egyetemi docense a térdprotézis műtétek esetében bevethető legújabb technológiát bemutatva elmondta, a Smith & Nephew által tervezett CORI egy olyan újabb generációs mozgásszervi robot, melynek nagy előnye a lényegesen könnyebb súly és a kisebb méret, ezáltal mozgatható is a műtők között. A robot egy számítógépes navigációs rendszert használ, aminek Magyarországon már több mint két évtizedes múltja van: az Ortopédiai Klinika 2002-ben kapott először ilyen gépet, az országban elsőként. Az újabb generációs mozgásszervi robot abban különbözik a Da Vincitől, hogy itt a sebész nem egy konzolból irányítja a szerkezetet, hanem a kézi műszert tartva maga a robot végzi a sebész által megtervezett beavatkozást.

Dr. Bejek Zoltán elmondta, a robotokat elsőként a térdre fejlesztették ki, ugyanis ez a beavatkozás pontosságát illetően az egyik legkényesebb ízület, így itt indokolt leginkább a robotasszisztált beavatkozás. A térd mellett már csípőműtétek is végezhetők robottal, de a műtéti kört hamarosan kiterjesztik a vállra, a bokára, illetve a könyökre is. A docens felhívta a figyelmet arra, hogy a manuális ortopédiai műtétek, így a térdsebészeti implantációk esetén a páciensek mintegy húsz százalékánál léphetnek fel kisebb-nagyobb panaszok – már 2-3 milliméter eltérés is örök életre panaszt okozhat a betegnek – ezt a rátát pedig pontossága révén a robot jelentősen javítja, fél milliméterre redukálva az eltérést. Ráadásul az így végzett műtétek rövidebb ideig tartanak, tehát ebből a szempontból is csökken a páciensek megterhelése. A robotasszisztált technológia további előnye, hogy segítségével a speciális anatómiájú betegeket is el tudják látni.

Fotó: Semmelweis Egyetem Facebook oldal