Tavasszal is folytatódik a jubileumi Ludovika Szabadegyetem

Egyetem

A tizedik tanévét megkezdő, a lakosság számára is nyitott előadássorozat továbbra is kéthetente keddenként várja az érdeklődőket az Oktatási Központban.

A közösségi oldalak negatív hatásairól tartott előadást a programsorozat 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterének első alkalmán Bányász Péter február 20-án. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Kiberbiztonsági Tanszékének egyetemi docense egyebek mellett beszélt a befolyásolási technikákról és a kiberbűnözésről is.

Az internet elindulásának kezdeteit Szádeczky Tamás, az NKE ÁNTK Kiberbiztonsági Tanszékének egyetemi docense idézte fel, majd az előadóról elmondta: Bányász Péter politológusként végzett, a doktori értekezését az információs műveletekről írta az NKE Katonai Műszaki Doktori Iskolájában, jelenleg pedig számtalan állami és piaci kutatásban vesz részt.

A kiberbiztonsági kérdésekkel sokan azért nem foglalkoznak, mert nem informatikusok – hívta fel a figyelmet Bányász Péter. Kifejtette: mivel manapság a legtöbben rendelkeznek IP-címmel, a technológiai cégek sokkal könnyebben gyűjthetnek adatokat a magánszemélyekről, ezáltal a magánszféra és az anonimitás sérülhet. Kitért arra, hogyan hatnak a személyiségjegyek az információtudatosságra a közösségi oldalak használata során és beszélt arról is, hogy a technológiai cégek milyen módokon igyekeznek elhitetni az emberekkel azt, hogy nincs szükségük magánszférára. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden hangrögzítésre alkalmas eszköz „hallgatózik” az életünkben, az így megszerzett információkat pedig a cégek elmondása alapján szolgáltatásbővítésre és marketingre használják. Kizárta azonban annak a valószínűségét, hogy a nap huszonnégy órájában mindenkit lehallgatnának.

Bányász Péter szólt még egyebek mellett az álhírekről, az összeesküvés-elméletekről és a kiberbűnözők által alkalmazott csalási módszerekről is, majd előadása végén rámutatott: kritikus gondolkodással jelentősen csökkenthetjük a közösségi médiumok befolyásoló hatásait.

Az előadásról további részletek az NKE tudományos-ismeretterjesztő portálján, a ludovika.hu oldalon olvashatók.

A Ludovika Szabadegyetem programsorozat 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterének további előadásain szó lesz egyebek mellett a biohadviselésről, bioterrorizmusról, az amerikai választási rendszerről, de Európa biztonságpolitikájáról is hallhatnak az érdeklődők.

A következő alkalommal, március 5-én Veres Balázs, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense a biohadviselésről, bioterrorizmusról osztja meg nézeteit a hallgatósággal. Április 23-án Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára beszél a mesterséges intelligencia alkalmazásáról a rendészetben, május 7-én pedig Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár fog előadást tartani az utóbbi idők egyik legégetőbb kérdéséről, Európa biztonságpolitikájáról.

Bányász Péter előadása az alábbi vidóban tekinthető meg.

BME