Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézetének mesteroktatója

Härtlein Károly újabb kísérlete a BME-n

Egyetem

Újból látványos kísérleti bemutatóval indította az évet Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki És Gazdaságtudományi (BME) Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója.

„Pedagógusként azt gondolom, hogy talán az egyik legnehezebben tanítható fizikai fogalom az energia. Egy bonyolult fogalom, ami a fizika minden fejezetében megtalálható, így valójában csak akkor ismerhetjük meg igazán, ha a fizika valamennyi területét alaposan elsajátítottuk. Nem beszélve egyéb természettudományi területekről, mint a kémia vagy a biológia, ahol az energiának ugyancsak meghatározó szerepe van az egyes folyamatokban. Az év első bemutatóján a fizika oldaláról vettük górcső alá mindazt, amit az energiáról tudni érdemes” – foglalta össze a 2024. év első közönségtalálkozójáról Härtlein Károly, a BME Természettudományi Kar (BME TTK) Fizikai Intézetének mesteroktatója, akit tavaly Prima Primissima Díjjal  is kitüntettek.

2023. január 30-án immáron 14. alkalommal rendezték meg nyilvános formában a „Kísérletek, amelyeket látni kell!” című látványos bemutatót a BME TTK tehetséggondozó programsorozata részeként. A hagyományosan minden év január utolsó keddjén vagy szerdáján megtartott fizikabemutatóra középiskolás diákokat, tanáraikat és családtagjaikat várták a Műegyetem Fizika Nagyelőadójába (F29-es terem), amely ezúttal is zsúfolásig megtelt közel 400 érdeklődővel.

Az előzetes regisztráció során több fővárosi középfokú oktatási intézményből is csoportosan érkeztek a tanulók, így a Baár-Madas Református Gimnáziumból, a Bocskai István Református Oktatási Központból, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból, a Budapest XVI. kerületi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumból, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumból, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumból, a Fáy András Technikumból, a Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikumból, valamint a Toldy Ferenc Gimnáziumból.

A rendezvény elején Aszódi Attila, a BME TTK dékánja és a BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára köszöntötte a résztvevőket és kísérőiket, egyúttal tartalmas és hasznos délutánt kívánt az érdeklődőknek, remélve, hogy egy ilyen látványos bemutató után még közelebb érzik magukhoz a természettudományokat, különösen a fizikát.

A számos eszközt és különböző hozzávaló anyagokat felvonultató kísérleteket Härtlein Károly mellett Sarkadi Tamás, a BME TTK Fizikai Intézet Atomfizika Tanszék egyetemi docense társelőadóként mutatta be a közönségnek.

A kísérletekből a diákok megismerhették többek között a mechanika jelenségét egy különleges diótörő segítségével, és ezt a fizikai fogalmat illusztrálta az is, ahogyan egy papírlap segítségével „fát vágott” a mesteroktató előadó. Kiderült, hogy míg az ősember fát dörzsölve gyújtott tüzet több tízezer évvel ezelőtt, amit ezen elv alapján Härtlein Károly élőben megmutatott.

Az energiával kapcsolatos egyik nagyon fontos részterület a hőtan. Az ide vonatkozó fizikai fogalmakat olyan érdekes helyzetekben láthatták a nézők, mint a pumpával felfújt pillepalackkal kettétört deszka esete, és hallhatták egy ping-pong labdát kilövő vákuum csőszivattyú süvítő hangját is. Ha már kilövés: a közönség csodálkozására szén-dioxid palack segítségével repültek a ceruzák is.

További résztémaként az optika néhány jelenségét mutatták be a műegyetemi fizikusok: egy régről ismert eszköz, az írásvetítő segítségével fekete kartonlapot lobbantottak lángra, míg egy modernebb eszközzel, lézerrel pedig lufit pukkasztottak.

Izgalmakat tartogattak az elektromosságtant illusztráló kísérletek is: ez alkalommal súrlószivaccsal sikerült tüzet gyújtani, áram segítségével megolvasztottak egy vastag szöget, és kiderült, mekkora energiája van a motorokban található tekercsnek vagy éppen egy kondenzátornak. A középiskolások élőben megnézhettek egy elektrosztatikus motort és azt is, mit jelent az önindukció. Hallhattak harangjátékot, és most sem maradhattak el a sokak által leglátványosabbnak tartott anyaggal, a cseppfolyós nitrogénnel végrehajtott kísérletek. A mozgási, helyzeti és hőenergiát illusztrálta a folyékony nitrogénnel működtetett rakéta, volt magasra kilövő folyékony nitrogén szökőkút.

„A januári bemutatót kifejezetten a középiskolás korosztálynak tartjuk. Ők azok, akik már biztosan találkoztak a fizika alapvető fogalmaival a tanórákon, már kellően széleskörű természettudományos ismereteik vannak egyéb tantárgyakból, és könnyebben átlátják az összefüggéseket. Olyan kísérleteket láthatnak, amelyek nemcsak újdonságokkal ismertetik meg őket, hanem a már ismert fogalmakhoz további magyarázatokat adnak, segítik a tudást, a megértést” – fogalmazott a januári kísérletek céljáról Härtlein Károly. Megosztotta, hogy a kezdeményezés eredetileg egy szűk körű, kis csoportos foglalkozásnak indult, ám „híre ment” a gyakorlatorientált bemutatónak, és a BME TTK-n már azon kapták magukat, hogy nagyobb teremre van szükség, annyira nagy az érdeklődés a program iránt. A kísérleti és fizikabemutatók rendre teltházasak a Műegyetemen, legyen szó bármilyen témáról, időszakról vagy éppen korosztályról. Härtlein Károly előadásaival és a BME TTK együttműködésével olyan hiánypótló kezdeményezés jött létre, amely már sok fiatal érdeklődését felkeltette a természettudományok iránt, és már sokakat a természettudományi, műszaki, mérnöki vagy éppen informatikai pálya, és a Műegyetem irányába terelt.

A január 30-i Kísérletek, amelyeket látni kell!” előadás felvétele Härtlein Károly YouTube-csatornáján visszanézhető.

(BME)