Közel egymilliárd forint támogatást kapnak a Műegyetem hallgatói

Egyetem

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a legsikeresebb pályázó intézmény a Kooperatív Doktori Program legújabb felhívásán. A támogatási keret csaknem negyedét műegyetemi fiatalok nyerték el.

Összesen több mint 4 milliárd forint ösztöndíjtámogatásban részesül 17 hazai egyetem 150 pályázója a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapjából (NKFI Alap). A pályázó egyetemek közül a BME magasan a legsikeresebb: 36 ifjú, piacorientált kutató-fejlesztői munkát végző szakember pályamunkáját választották ki. A műegyetemi ösztöndíjasok, témavezetőik és vállalati szakértőik, illetve a fiatalok doktori iskolái összesen 995.640.000 forint támogatásban részesülnek, ami a rendelkezésre álló keret közel negyede.

A teljesen nevén Kooperatív Doktori Program Doktori Hallgatói Ösztöndíj (KDP) jelentős támogatási forrást biztosít a vállalati együttműködésben, doktori képzés keretében folytatott kutatásokhoz. Közel 90 százalékban a kibővített STEM, magyarul az MTMI+ (matematikai, természettudományi, műszaki, informatikai, agrártudományi, orvos- és egészségtudományi és művészeti) területeken tanulókat támogatja. A program az ipari és technológiai ágazatok igényeire épülő tudományos karrierépítésre ösztönzi azokat az ifjú szakembereket, akik doktori hallgatói státuszuk mellett és a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között részt vesznek a vállalatok kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységében, az eredmények társadalmi, gazdasági hasznosításában, ezzel is elősegítve Magyarország innovációs versenyképességének növelését.

 

Kooperatív Doktori Program Hallgatói Ösztöndíj 2023. évi kiírás intézményi döntési lista

Támogató: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Támogatás forrása: NKFI Alap

A KDP felhívás nyertes pályázói 24-43 hónapon keresztül havi nettó 400.000 forint ösztöndíjat kapnak, hogy vállalati együttműködésben, valamelyik hazai egyetem doktori iskolájának intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat. A pályázaton kiválasztott fiatal PhD-hallgatók mellett támogatásban részesülnek az őket befogadó doktori iskolák, valamint az egyetemi témavezetők és a bevont vállalati szakértők is.

 

A BME-s pályázók által elnyert KDP ösztöndíjak száma:

Kooperatív Doktori Program műegyetemi intézményspecifikus aloldala az alábbi linken érhető el.

Kooperatív Doktori Program Hallgatói Ösztöndíj 2023. évi kiírás műegyetemi eredményei doktori iskolánként

„A kutatás és a gazdaság összekapcsolásáról szól a Neumann János Program stratégiai intézkedéscsomagja, amelyben kiemelt szerepet játszik a kutatói utánpótlás biztosítása. Ennek nagyon fontos eszköze a Kooperatív Doktori Program” – mondta el az eredményhirdetés kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. „Ahhoz, hogy Magyarország még feljebb lépjen az innovációs ranglétrán, és az évtized végére Európa tíz legerősebb innovátor országa közé kerüljön, el kell érni, hogy a hazai kutató-fejlesztői állomány és a szabadalmak száma is jelentősen emelkedjen” – hangsúlyozta az államtitkár.

A 2023-as felhívásra összesen 314 db pályázatot nyújtottak be a jelöltek, amelyből a formai ellenőrzést követően végül 252 db pályamunkát bíráltak el az anonim szakértők. A 2020 óta futó program keretében a mostani döntéssel együtt már 516 doktorhallgató kutatási projektje nyert támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH), összesen mintegy 18 milliárd forint értékben.

Gratulálunk a műegyetemi PhD-hallgatóknak a sikeres pályázatukhoz

(Forrás: BME)