Február 12-ig lehet jelentkezni az ELTE CHARM-EU Fenntarthatósági Mesterképzésére

Egyetem

Az egyetemszövetség különleges programja tudományterülettől függetlenül nyitott minden olyan hallgató számára, aki valódi kihívásokon dolgozva szeretne jövőálló tudást és kompetenciákat szerezni.

“A gyors globális változások azt igénylik, hogy a különböző tudományterületekről érkező hallgatók megtanuljanak szinergiát teremtve együtt dolgozni a kutatókkal, a nemzetközi partnerekkel és az akadémiai szférán kívüli érintettekkel” – hangsúlyozták a Nature-ben megjelent cikkükben a CHARM-EU Szövetség munkatársai. Ennek szellemében az ELTE és európai partneregyetemei által közösen fejlesztett, a fenntarthatóság globális kihívásaira fókuszáló mesterképzés számos innovatív oktatásmódszertani elemet ötvözve készíti fel hallgatóit az üzleti élet és a civil társadalom képviselőivel való hatékony együttműködésre és kreatív problémamegoldásra.

CHARM-EU képzése az első olyan közös diplomát adó mesterszak, amely az Európai Egyetemek kezdeményezés kritériumrendszere alapján jött létre. A másfél éves (90 kreditértékű) képzés egyedülálló lehetőséget biztosít a partnerek által közösen odaítélt mesterdiploma megszerzésére, amelyet az öt alapító egyetem akkreditált és közösen ad ki: az ELTE mellett a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem. A programba bármely tudományterületről érkező hallgató jelentkezhet, aki innovatív környezetben szeretne felsőfokú tudásra szert tenni a fenntarthatóság területén.

A képzés egyedülálló nemzetközi tanulási lehetőséget kínál, amely során a hallgatók befogadó és kihívásalapú környezetben, valamint transzdiszciplináris szemléletben foglalkozhatnak napjaink legfontosabb fenntarthatósági kérdéseivel. A nemzetközi mobilitás a képzés egyik fő alkotóeleme: a CHARM-EU a nemzetközi hibrid tanterem lehetőségeit és számos mobilitási tevékenységet ötvözve teszi lehetővé hallgatói számára, hogy egyedülálló tanulási utat járjanak be Európában.

A diákok a képzés három fázisa során kutatókból, szakértőkből és külső partnerekből álló kutatási csomópontok nemzetközi hálózatában tanulhatnak és szerezhetnek a jövő kihívásainak kezeléséhez alapvető készségeket. A képzési program megvalósulását a szövetség gazdasági és társadalmi partnerei is támogatják részvételükkel, amely lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy kapcsolatokat teremtsenek az üzleti és társadalmi szektorral, és felkészüljenek a vállalatokkal és különféle intézményekkel való együttműködésre a világ bármely pontján.

A mesterképzés egyik első magyar végzősének személyes élményeiről és tapasztalatairól készített interjúnk itt olvasható.

A program 2024 őszén induló negyedik évfolyamába február 12-ig lehet jelentkezni.

Részletes információ és a jelentkezés
Tájékoztató alkalom