ELTE

Könyvtár- és információtudományi konferencia kezdődött az ELTE-n

Egyetem

Valóságos könyvtár – könyvtári valóság címmel kétnapos, könyvtár- és információtudományi konferencia kezdődött kedden a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.

A konferencián Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a könyvtári szakma megújulás előtt áll és újabb kihívások el néz.

Kiemelte, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak és terjed a digitális analfabétizmus, így a könyvtárosoknak fontos feladata “bevonzani” az olvasókat.     Hozzátette, hogy a könyvtári szakma már felismerte ezt a problémát és aktívan dolgozik a megoldásán.

Rámutatott: a másik nagy kihívás a digitalizálás és mesterséges intelligencia jelenléte. Mint mondta, “értő könyvtáros helyett különféle mesterséges intelligenciák és algoritmusok választják ki azt a betűhalmazt”, ami olvasáskor az emberek elé kerül. Ebben át kell vennünk az irányítást – hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte: Nagyon nehéz a mai világban értéket találni, éppen ezért a digitalizáció következő lépése a rossz minőségű tartalmak helyett értékalapú digitális rendszerek létrehozása.

Mint mondta, a könyvtárosok azért különlegesek, mert rendkívül maximalisták, igyekeznek az innovációra fókuszálni. Hozzátette, hogy az emberiség fejlődéstörténetét is az innovatív gondolkodás, az életünk egyszerűsítése vitte előre.

Vincze Máté kiemelte, hogy a korábbi nagy megújulási hullámban a könyvtárosoknak választott feladata lett az informatikai innováció, amelyben szerte az országban olyan eredményeket érnek el a hazai intézmények, amelyek a világ élvonalában is megállják a helyüket.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Könyvtár- és Információtudományi Intézete (KITI), valamint Könyvtártudományi Doktori Programja szervezésében megvalósuló tanácskozáson Kiszl Péter, az ELTE BTK KITI intézetigazgatója, tanszékvezetője és a doktori program vezetője felidézte, hogy tíz éve indult útjára a Valóságos könyvtár – könyvtári valóság elnevezésű konferenciasorozat, amely azóta a szakmai közösség aktív részvételének és közreműködésének is köszönhetően a könyvtár- és információtudomány, a könyvtárügy területén valódi branddé vált.

Rámutatott: a könyvtár az ország legnagyobb kulturális, valamint a kutatást-fejlesztést és az innovációt támogató intézményrendszere. A könyvtár nemcsak a dokumentum- és az információszolgáltatás színhelye, hanem közösségi tér is; a nem formális oktatásban részt vevő és szociális szerepet is felvállaló, nélkülözhetetlen intézmény – hangsúlyozta Kiszl Péter.

“A kapcsolódó könyvtár- és információtudomány pedig nemzetközi viszonylatban az egyik legdinamikusabban fejlődő diszciplína, amelynek magyarországi fejlesztőközpontjaként nagy a felelősségünk” – fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, ezért is szervezik meg kétévente a konferenciákat és jelentetik meg a hozzá kapcsolódó lektorált szakkönyvsorozatot.

Horváth Krisztina, az ELTE BTK oktatási és tanulmányi ügyekért felelős dékánhelyettese, a Magyar Rektori Konferencia Bölcsészettudományi Bizottságának elnöke köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a konferenciával a magyar tudományt is ünneplik. Az MTA rendezvénysorozatának a jelmondata idén: Tudomány: válaszok a globális kihívásokra – mondta.

Hozzátette: A rendezvénysorozat idei mottójával összhangban a konferencián kiemelten tárgyalják a globális gazdasági, politikai folyamatok, a mesterséges intelligencia hatásait elemző kérdéseket, de napirenden vannak olyan témák is, mint a klímaváltozás vagy az energetikai problémák hatásai.

A dékánhelyettes hangsúlyozta: az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézete méltán lehet büszke az évtizedes múltra visszatekintő Valóságos könyvtár – könyvtári valóság nevű könyvtár- és információtudományi konferenciasorozatra, amely a tudományterület legnagyobb, átfogó seregszemléjévé vált.

A konferencia első napján a köszöntőket plenáris előadások követik: az ELTE Bölcsészettudományi Karának professzorai osztják meg gondolataikat a könyvtárról és könyvtári kötődéseikről, majd a könyvtáros és rokon szakmák képviselői járják körül a könyvtár és a piacgazdaság viszonyrendszerét. Mindemellett az intézmény új kiadványának, az előző konferenciák előadásaiból készült Valóságos könyvtár – könyvtári valóság: könyvtár- és információtudományi tanulmányok 2022 című kötetet is bemutatják.

A második napon az intézet oktatói, valamint a doktori program hallgatói tartják meg előadásaikat.

(MTI)