Egy új kardiológiai klinikai vizsgálati eredményt ismertetett a Semmelweis Egyetem

Egyetem

Egy tíz éve indult klinikai vizsgálatsorozat eredményét ismertette sikerrel a Semmelweis Egyetem (SE) egy tudományos kongresszuson – mondta az intézmény rektora az M1 aktuális csatornán szerdán.

Merkely Béla beszámolt arról, a vizsgálatok bizonyították: egyes pacemakeres betegeknél egy újabb elektróda beültetése jelentősen növeli a szív erejét. Az új elektróda segíti “újraszinkronizálni” a szívet, így az a funkcióját az eddig látott legnagyobb mértékben képes javítani – ismertette.

Az eljárás sok betegnek ad lehetőséget arra, hogy visszatérjen a mindennapi tevékenységéhez, hiszen a világon nagyjából egymillió ember kap pacemakert, és 30 százalékuknál jelentkezik szívelégtelenség, számukra jelenthet megoldást az új eljárás.

Hozzátette: az eredmények mögött tízéves tudományos munka van, a klinikai vizsgálatsorozatban hét ország 17 szívgyógyászati központja vett részt 2014 és 2022 között.

A vizsgálatsorozatot és annak eredményét a hétvégén, az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology) Amszterdamban rendezett kongresszusán ismertették – tette hozzá Merkely Béla.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a rektor kiemelte, az eredmények meggyőzőek, és ebből következőleg változni fognak a vonatkozó kardiológiai kezelési irányelvek a világon.

Merkely Béla elmondta, büszke arra, hogy a Semmelweis Egyetem egy ilyen komoly, az egész világot megmozgató vizsgálatot “kicsi pénzből”, ténylegesen magas színvonalon tudott megszervezni és végigvinni.

Az eredmények bemutatásával egy időben a részletes adatokat a világ legjelentősebb kardiológiai tudományos szakfolyóiratában, a European Heart Journalban is publikálták – mondta el az SE rektora.

(MTI)