Műegyetemi részvétellel épül az európai kvantumszámítógép

Egyetem

Március 1-jén indult az Open Superconducting Quantum Computers elnevezésű projekt, amely 10 európai ország 28 kutatópartnerét egyesíti egy 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztésében.

A magyar tudományos intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara (BME TTK) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont vesz részt az OpenSuperQPlus projektben, elméleti támogatást adva a kvantumszámítógép fejlesztéséhez. A két intézmény szakemberei a kvantumos hibajavítás megvalósítási módjai és hibatűrő számítások mellett a kvantumszámítógép működéséhez szükséges programokat is fejlesztik. A Műegyetem részéről a Természettudományi Kar Elméleti Fizika Tanszékének szakemberei, Asbóth János Károly és Pályi András egyetemi docensek vezetik a kutatásokat.

A várhatóan 2030-ig tartó projekt hét éves együttműködése során számítanak a kutatói csapatok munkásságára, amelynek várható eredménye egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógép kifejlesztése lesz. A konzorcium a projekt első 3,5 éves fázisában több hardver- és szoftverértékelő rendszert, elsőként egy 100 kvantumbites kvantumszámítógépet hoz létre a speciális alkalmazásokhoz. A projekt második szakaszában ezek alapján foglalkoznak majd a szakértők az 1000 kvantumbites kvantumszámítógép kritikus komponenseivel, és a továbbfejlesztés technológiai irányvonalainak meghatározásával. A fejlesztés a vegyipar, az anyagtudomány, az optimalizálási kihívások és a gépi tanulás területein hozhat nagy horderejű változásokat a jövőben.