Az artistaművészek főiskolai diplomát szerezhetnek mostantól

Egyetem

Főiskolai diplomát szerezhetnek az artistaművészek; a továbbtanulni vágyók három szakon, lovasakrobata képzésen, bohócművész és cirkuszi táncos szakon kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Hiánypótló kezdeményezést indított a cirkuszművészekért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ – közölte az intézmény az MTI-vel.

Mint kiemelik, a művészeti ágak közül ezidáig a cirkuszművészet volt az egyetlen olyan ágazat, amely nem kínált főiskolai szintű diplomát az iránta érdeklődő fiataloknak. “2023-ban megvalósul a cirkuszművészek évszázados álma, mert szeptembertől a cirkuszművészetet választók is főiskolai diplomáért kezdhetik meg a tanulmányaikat” – írják a közleményben.

A Fővárosi Nagycirkusz támogatásával három szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a továbbtanulni vágyó artisták.

A lovasakrobata képzésen az érettségizett továbbtanulók elsajátíthatják a műlovaglás, a lovasakrobata, a dzsigit és a lovasíjász zsánerek mesterfogásait, három éven keresztül a Fővárosi Nagycirkusz saját lovain, a cirkusz lovardájában.

A színjátszáshoz közel álló jelentkezők a bohócművész szakon a mesteri nevettetők zsánerét sajátíthatják el, a mozgás iránt érdeklődők pedig a cirkuszi táncos szakon kamatoztathatják képességeiket – áll a közleményben.

Mint kiemelik, a képzés alatt a Fővárosi Nagycirkusz gyakorlási és fellépési lehetőséget biztosít a tanulóknak, akiket ezáltal megismerhet a nemzetközi cirkuszi közösség is.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az új szakok a Budapest Kortárstánc Főiskolán indulnak.

A főiskola honlapján olvasható információ szerint az induló képzések: Cirkuszművészet alapszak (BA) – Bohóc zsáner, Lovasakrobata zsáner, valamint Táncos és próbavezető (színházi tánc) alapszak (BA) – cirkuszi táncos profil.