NMHH: az oxfordi világdöntőbe jutott az ELTE ÁJK csapata a médiajogi perbeszédversenyen

Egyetem

Az oxfordi világdöntőbe jutott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ELTE ÁJK) csapata a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition médiajogi perbeszédversenyen – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint már nyolcadik alkalommal mérettette meg magát a magyar egyetem csapata a leghíresebb médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi nemzetközi perbeszédmondó versenyen.

A verseny decemberi kelet-közép-európai regionális válogatófordulójának – amelyet az NMHH is támogatott – házigazdája Belgrád és Zágráb után már ötödször volt az ELTE ÁJK.

A megmérettetés kiemelt célja, hogy a szólásszabadságra, a média megváltozott szerepére és az információs technológiák jogi szabályozási kérdéseire irányítsa a figyelmet – írták. A versenyen a médiajog, a szólásszabadság, az adatvédelem és az infokommunikáció iránt érdeklődő hallgatók mérték össze jogi tudásukat és érvelési készségeiket angol nyelven.

Idén tíz ország, Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovénia és Ukrajna legnevesebb egyetemeiről tizenkét csapat érkezett a versenyre. Az eredményeiket értékelő 44 tagú bizottságnak Koltay András, az NMHH elnöke is tagja volt.

A regionális fordulóban az ELTE a legjobb írásbeli keresetlevél kategóriában a második, a csapatok versenyében a világdöntőre is kvalifikációt jelentő negyedik helyen végzett. A legjobb szóbeli teljesítményért járó első helyet pedig az ELTE hallgatója, Pribula Eszter szerezte meg – ismertették.

A világdöntőt 2023 áprilisában tartják a University of Oxford szervezésében.

(MTI)