Debreceni Egyetem

Elérhetők az új felvételi szabályok a Debreceni Egyetem honlapján

Egyetem
Már a Debreceni Egyetem honlapján is elérhetők azok az újdonságok, melyek a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet szeptembertől hatályos módosításai alapján megváltoztatják az általános felvételi eljárás követelményeit. Az új szabályokkal kapcsolatos legfontosabb információkról az unideb.hu-n egy kattintással tájékozódhatnak a felvételi előtt állók.

A változások egy része már a következő, azaz a 2023-as általános felvételi eljárásra is vonatkozik: a felsőoktatási intézmények jövőre saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy mely szakokon írják elő az emelt szintű érettségit, valamint eltörlik-e a minimumpontokat. A rendelkezés része az is, hogy 2024-től az 500 pontos felvételi rendszeren belül a felsőoktatási intézmények maguk dönthetnek 100 pont megítéléséről, az úgynevezett intézményi pontok (korábban többletpontok) jogcímeiről. A Debreceni Egyetem több jogcímen is ad pontokat a felvételizőknek.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese hangsúlyozta: mind a DE, mind pedig a jelentkezők számára kedvezők lesznek a változások, a magas színvonalú képzés biztosítása mellett a tehetségüknek leginkább megfelelő irányba lehet majd terelni a fiatalokat.

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója kiemelte: a változás szinte mindenkit érint, aki jövő év szeptemberétől a magyar felsőoktatásban szeretne továbbtanulni, így fontos, hogy a felvételizők tisztában legyenek az új szabályokkal.

A jogszabályváltozás eredményeként eltörölték a minimumpontszámokat, így most már az adott intézménytől függ, hogy az egyes szakokon megállapít-e ilyet. A jövő évi általános felvételi eljárásra vonatkozóan a karok szakonként tesznek javaslatot a minimumpontszámokra, természetesen igyekszünk a felvételizők számára minél kedvezőbb feltételrendszert kialakítani. 2023-ban még ugyanazokat a felvételi többletpontokat lehet megszerezni, mint eddig. 2024-től van lehetőség az úgynevezett intézményi pontok meghatározására, ennek megfelelően a DE állapítja majd meg, hogy milyen jogcímen, mennyi pont adható a jelentkezőnek. A felvételizők így sokkal nagyobb kínálatból tudnak plusz pontokat gyűjteni. Az emelt szintű érettségi sok szakon nem lesz kötelező, de továbbra is többletpont jár majd érte. A jelentkezők és szüleik számára azt ajánljuk, hogy a DE honlapján tájékozódjanak, valamint a felvi.hu oldalt is böngésszék

– nyilatkozta az oktatási igazgató.

A továbbtanulás előtt álló fiatalok a felvételi eljárást érintő változások között részletesen böngészhetnek az egyetem honlapján is, néhány napja ugyanis már az unideb.hu-n, a „Felvételizőknek” menüpontban is elérhető az a tájékoztató anyag, mely segíthet eligazodni az új rendszerben.

A jelentkezés előtt állók az unideb.hu-n képzési terület és szak szerint ismerhetik meg a megváltozott feltételeket, szabályokat, ezen belül tanulmányozható a pontszámítási rendszer, megtekinthető a 2023-as általános felvételi eljárásban emelt szintű érettségi teljesítéséhez kötött szakok listája, valamint elérhetők a Debreceni Egyetem által a 2024. évi általános eljárásra meghatározott szakos felvételi követelmények. Emellett online megtalálható a 2024-es általános felvételi eljárásban alkalmazandó intézményi pontok rendszere is.

A 2023. és 2024. évi felvételi követelmények változásai

 felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet ez év szeptemberi módosítása alapján megváltoznak a felsőoktatási felvételi követelményei. A változások érintik a 2023. évi általános felvételi eljárást és a 2024. évi eljárásban elvárt követelményeket.

I. A felvételi követelmények változásai

A 2023. évi általános felvételi eljárásban már alkalmazható a meghirdetett képzésekre vonatkozóan a jelenleginél kedvezőbb szabályozás:

  • megszűnik az adott szakra történő felvételhez szükséges minimumpontszám,
  • nem kötelező általános felvételi követelményként legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek,
  • az érettségi követelmények esetében az intézmény az emelt szintű vizsga helyett elfogadhat közép szintű vizsgát is. Az emelt szintű érettségi vizsga tételéhez kötött szakok listáját honlapunkon tesszük közzé.

A 2024. évi általános felvételi eljárásban a fentieken kívül több változás is lesz:

  • a többletpontok rendszere átalakul, az intézmény szakonként határozta meg az (új néven) intézményi pontok jogcímét és pontszámát,
  • az intézmény döntött a tanulmányi pontok részét képező 5. tantárgyról, tantárgycsoportól (11. és 12. év végi osztályzatok),
  • az intézmény döntött a tanulmányi pontok részét képező 5. érettségi vizsgatárgyról (vizsgatárgyak köréről),
  • az intézmény döntött az érettségi pontok számításához szükséges tantárgyakról és az érettségi tárgyak közép vagy emelt szinten történő teljesítéséről,
  • az intézmény az egyes szakokra történő felvételhez minimumpontszámot határozhat meg.

II. Pontszámítás

A pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik:

  • tanulmányi pontok: maximum 200 pont
  • érettségi pontok: maximum 200 pont
  • intézményi pontok: maximum 100 pont

A felvételi pontszám kétféle számítási mód alapján alakulhat ki:

  • a tanulmányi pontok, az érettségi pontok és az ún. intézményi pontok összegéből,

vagy

  • az érettségi pontok kétszeresének és az intézményi pontoknak az összegéből.

A jelentkező pontszámát továbbra is a számára legkedvezőbb módon számítják ki. Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmény előírhatja egyes szakjain, de nem lesz egységesen kötelező feltétele a felsőoktatásba történő bejutásnak.

III. A Debreceni Egyetem által meghatározott szakos felvételi követelmények listái

  1. 2023. évi általános felvételi eljárásban emelt szintű vizsga teljesítéséhez kötött szakok listája itt érhető el.
  1. 2024. évi általános felvételi eljárásban meghatározott,
  1. 2024. évi általános felvételi eljárásban alkalmazandó intézményi pontok rendszere itt érhető el.