Továbbra is a Semmelweisre jelentkeztek a legtöbben az orvos- és egészségtudományi területen

Egyetem

Összesen 2269 hallgató nyert felvételt a Semmelweis Egyetem 2021/2022-es tanévére a felsőoktatási ponthatárok július 22-i kihirdetésekor, közülük 150-en önköltséges formában tanulnak majd. Az orvos- és egészségtudományi területen idén is a Semmelweis Egyetem képzésein alakultak legmagasabban a pontszámok.

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy az orvos- és egészségtudományi képzések területén továbbra is a Semmelweis Egyetemre nyújtották be felvételi kérelmüket az első helyen a legtöbben. Nálunk a legmagasabbak a pontszámok is, képzési területtől függően akár 20-25 ponttal is több pont kell a bejutáshoz, mint a más intézmények esetében – összegzett dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, hozzátéve: a tavalyihoz képest az egyetem több képzésén is emelkedett a hallgatói létszám, a felvettek száma alapján pedig minden kar ki tudta használni az ilyen irányú kapacitásait. Dr. Hermann Péter szerint az egyetem népszerű szakjaira sokszoros a túljelentkezés, ez pedig biztosítja azt, hogy a jelentkezők közül az egyetem a legkiválóbbakat tudja felvenni.

Az Általános Orvostudományi Karra idén 403 hallgató nyert felvételt, a karra való bejutáshoz idén több mint 10 ponttal többre volt szükség mint tavaly: 437 volt a ponthatár – ez a képzési területen a legmagasabbnak számít az országban, átlagosan 25 ponttal kell több ide, mint az ország más felsőoktatási intézményeinek orvosképzésére – emelte ki dr. Kellermayer Miklós dékán, hozzátéve: ez is jelzi, hogy az egyetemre felvett hallgatók tanulmányi eredményei messze meghaladják az országos átlagot. „Optimistán tekintünk az előttünk álló tanévre” – foglalta össze a dékán.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar egy alapképzéssel és három mesterképzéssel vett részt a mostani felvételi eljárásban. A tavalyi 95 fő után idén jelentősen emelkedett a felvételt nyert hallgatók száma: 167 fő jutott be a képzésekre. Az emelkedés annak köszönhető, hogy az egészségügyi menedzser mesterképzési szak az eddigi levelező mellett immár nappali munkarendben is elindul; emellett szintén most először hirdettek felvételt az interdiszciplináris családtudomány mesterképzési szakra. Az egészségügyi szervező alapképzésünkre idén 15 fővel több hallgatót tudtunk felvenni, ugyanakkor mindhárom intézetünk a fennmaradó néhány helyre pótfelvételit is tervez hirdetni – mutatott rá dr. Lám Judit általános dékánhelyettes.

Az Egészségtudományi Karra 1335 hallgató nyert felvételt, ami jelentős emelkedésnek számít, hiszen ez a szám 108-cal több, mint tavaly – emelte ki Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella dékán, hozzátéve: közülük 179 hallgató mesterképzésre jutott be. Míg országos szinten csökkent az egészségtudományi képzésekre jelentkezők száma, a karnál a mindenkori legtöbb elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptembertől – mutatott rá a dékán. A legmagasabb pontszám, 434 pont idén is a gyógytornász képzésre kellett, míg a második legmagasabb a dietetika képzésre való bejutáshoz, ide 405 pontra volt szükség. Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella szerint jövőre elkészül a kar új épülete, ami további kapacitásbővítést tesz majd lehetővé.

A Fogorvostudományi Karra idén a korábbiakban megszokottnál jóval többen nyertek felvételt: 111 állami ösztöndíjas és 5 önköltséges hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől. Minden évben akadnak újrafelvételizők, vagyis olyan hallgatók, akik leggyakrabban a vizsgalehetőségeik elfogytával újra jelentkeznek, hogy így tiszta lappal kezdve mégis lehetőségük legyen folytatni tanulmányaikat. Az ő felvételük rendkívül hátrányos a Kar számára, mert hiába rendelkeznek friss felvételivel, tanulmányaikat – a korábban már teljesített tárgyaik befogadtatásával – nem az első évfolyamon folytatják. Idén 11 fő élt ezzel a lehetőséggel, de szerencsére most először a Kar lehetőséget kapott az Oktatási Hivataltól, hogy ugyanennyivel bővítse a felvettek létszámát, így most nem veszítettünk helyeket – emelte ki dr. Bartha Károly. Az oktatási dékánhelyettes szerint idén a koronavírus-járvány miatt az érettségik szokásostól eltérő lebonyolítása okán a felvételi pontszám a korábbi éveknél kissé alacsonyabb, de a tavalyival megegyező 426 pont. Továbbra is a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karára kellett a legmagasabb pontszám, így a Kar megőrizte vezető helyét a hasonló képzések között – mutatott rá.

A Gyógyszerésztudományi Kar szinte a teljes képzési keretszámát fel tudta tölteni az idei felvételi eljárás során: 166 fő nyert felvételt a lehetséges 170-ből, közülük 23-an önköltséges képzésre – mutatott rá dr. Antal István. A dékán szerint az idei felvételire összességében elmondható, hogy a szóbelik elmaradása miatt némileg gyengébben sikerültek mint tavaly. Ennek ellenére a ponthatár az egyetem államilag támogatott gyógyszerész alapképzésére idén is 380 pont volt.

A Pető András Karra való bejutásra idén a tavalyinál is több, 317 pontra volt szükség, a szakra 82 hallgató nyert felvételt – emelte ki dr. Matos László oktatási dékánhelyettes, hozzátéve: az emelésre azért volt szükség, mert a konduktor alapképzés egyre szélesebb körű tudásra és gimnáziumokban, középiskolákban szerzett magasabb szintű ismeretekre alapoz. A karnak azonban maradtak még szabad képzési helyei, ezekre augusztusban pótfelvételi eljárást hirdetnek majd.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem