Alig 14 éves lányt tartóztatott le a bíróság a dunavarsányi emberölési ügyben

Egyetem

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra javítóintézetben rendelte el annak a fiatalkorú lánynak a letartóztatását, akit társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A bíróság a fk. gyanúsított 3 társának a letartóztatását 2020. január 13-án, 1 nő gyanúsított letartóztatását pedig 2020. január 14. napján rendelte el.
B. K. és N. K.-né gyanúsítottak élettársak, N. T. gyanúsított N. K.-né fia, N. N és N. T. gyanúsított élettársak, fk. J. A. O. pedig N. K.-né rokonának lánya.
B.K., N.T., N. N és N. K.-né, 2019. december 27-én az asszony édesapjához utaztak Dunavarsányba, ahol a társasághoz 2019. december 31-én csatlakozott rokonuk fk. J. A. O. is. N. K.-né és a sértett szilveszter este italozás közben azonban összeszólalkoztak, ezért onnan távozniuk kellett.
Ezt követően 23 óra körül átmentek az 56 éves sértetthez azzal a szándékkal, hogy pénzt szerezzenek tőle. Azonban italozás közben a sértettel is összevitatkoztak és onnan is távozniuk kellett. Majd visszamentek a sértett házához, ahol B. K. a bejárati ajtót benyomta és a sértettet ököllel megütötte, melynek következtében a férfi elesett és eszméletét vesztette. Közben N. T., N. N., fk. J. A. O. és N. K.-né gyanúsítottak értékek után kutattak. Majd a sértett magához tért, ezért N. T. egy késsel az arcát és csípőjét megsebesítette, ököllel megütötte, közben követelte, hogy mondja meg neki, hol van a pénz. B. K. gyanúsított többször fejbe rúgta, fk. J. A. O. pedig hátba rúgta a földön fekvő férfit.
A bántalmazás során N. T., B. K. és N. K.-né különböző porcelán és üveg tárgyakat, illetve széket vágtak a sértett fejéhez, majd az étkező asztalt is ráborították. A sértett a bántalmazás következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A gyanúsítottak a házból összeszedett élelmiszerrel és értékekkel távoztak a helyszínről.

fk. J. A. O. gyanúsított terhére rótt bűncselekmény 10 évtől 20 évig, vagy életfogytig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény. Mivel a terhére rótt cselekmény elkövetésekor 14. életévét még nem töltötte be, a terhelttel szemben büntetés nem, csak intézkedés, így javítóintézeti nevelés alkalmazható.

Tekintettel a bűncselekmény tárgyi súlyára, a várható büntetési tételre, valamint a gyanúsított személyi és családi körülményeikre tartani lehet a gyanúsított szökésétől, illetve elrejtőzésétől.
Továbbá fennáll a veszélye annak is, hogy szabadlábon hagyása esetén a felelősségét alátámasztó adatot semmisítene meg.
A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az ügyészi indítványt megvizsgálta és azzal egyetértve elrendelte fk. J. A. O. gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb azonban egy hónap időtartamra. A letartóztatás végrehajtási helyeként a bíróság javítóintézetet jelölt meg.
A végzést az ügyész, a gyanúsított és védője tudomásul vette, a gyanúsított törvényes képviselője fellebbezéssel élt, így az nem végleges, de végrehajtható.