Előadás a mikrosebészetről

Egyetem

A sebészeti műtéttan kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők a Debreceni Egyetem tudományos sorozatának következő előadásán.

A sebészeti műtéttan az a tudomány, ami valahol átmenet az elmélet és a gyakorlat között – fogalmazta meg a Sebészeti Műtéttani Intézetben zajló munkát a nyugalmazott tanszékvezető professzor, Furka István.

– A mikrosebészet egy különleges szelete a sebészetnek. A megszokott módszerekkel, a szakmában ismert eszközökkel, segédanyagok adaptálásával végzi a beavatkozásait, de különleges, mert a műveleteket a dimenziókból adódóan csak nagyító eszközökkel, mikroszkópokkal, lupéval, illetőleg ezek segítségével lehet végrehajtani. További specialitását adja, hogy az oktatás során nem a szokványos tanítási módszereket használjuk. A fiatal orvostanhallgatók az intézetben ismerkednek meg olyan beavatkozásokkal, mint egy injekció beadása, vagy a szakszerű vérvétel. Emellett természetesen tananyag az alapvető életmentő beavatkozások tanítása, illetve a sebegyesítési, vagy varratkiszedési technikák begyakorlása – összegezte a sokrétű munkát a professzor.

A szerdai előadásból mindemellett az is kiderül, hogy milyen területeken lehet hasznosítani ezt a technikát a kutatásban és a klinikumban.

A Science Café kéthetente a Debreceni Egyetem falain kívül, szokatlan környezetben már negyedik éve népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

Időpont: 2017. március 1. szerda 17 óra
Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

Forrás: unideb.hu
Kép: perfectvision.hu