A Z generáció tantermei az egyetemen

Egyetem

Infokommunikációs térhódítás az oktatásban – hazánk első két „okostermét” adták át a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájában és a Gazdaságtudományi Karon.

– Az infokummunikációs eszközök szerepe nagyon fontos a köznevelésben és a közoktatásban, hiszen iskolánkban már a Z generációhoz tartozó gyerekek kezdik meg tanulmányaikat, akik előbb tanulnak meg okostelefont használni, mint járni – hangsúlyozta Denichné Hajdu Mónika Tímea, a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola speciális tantermének hétfői avatásán.

Az intézmény igazgatóhelyettese szerint ezek a gyerekek már hozzá vannak szokva a gyors információkhoz és a figyelmük megosztásához. Teljesen megváltoztak a kommunikációs szokásaik, illetve a tanulási technikáik. Az iskolában kialakított okosterem abban segíti a tanárokat, hogy ezzel a változással lépést tudjanak tartani. Az egyetem gyakorlóiskolájaként működő intézményben pedig a jövő tanárai is megtanulják kreatívan használni ezeket az infokommunikációs eszközöket a tanítás-tanulás folyamatában. Az okosteremben egyszerre öt munkaállomáson tanulhatnak a diákok a legmodernebb eszközökkel: projektorokkal, iPad-ekkel, interaktív tanulói asztalokkal.

– Számunkra ez a jövő tanterme, amely többféleképpen szolgálja az oktatást: élményszerűbbé teszi az órákat, feloldja a frontális oktatást, helyette inkább a csoportmunkának, a kommunikációs készségek fejlesztésének ad teret – emelte ki Bartha Elek rektorhelyettes.

Hasonló speciális tantermet alakítottak ki a Debreceni Egyetem hallgatói számára a Gazdaságtudományi Karon, és egy további interaktív tábla kapott helyett a Sporttudományi Oktatóközpontban. Az egyetem az eszközöket és a hozzájuk kapcsolódó szoftvereket egy 80 éves múlttal rendelkező vállalattól vásárolta, amely az oktatók és a pedagógusok képzésében is részt vett. A helyi igényekhez igazított új módszertant alakítanak ki a Debreceni Egyetemen, amely ezáltal referenciaintézménye lesz az újfajta digitális képzési rendszernek.

– Nagyon fontos, hogy ezzel a beruházással két speciális tanteremmel és új módszertannal is gazdagodott az egyetem. Nemcsak tableteket és interaktív táblákat vásároltunk, hanem egy rendszert, amelyet a világ legnagyobb országaiban már kipróbált a Ricoh. Ilyen komplex rendszer hazánkban először itt Debrecenben valósulhatott meg – ismertette Bács Zoltán kancellár.

A beruházás összértéke 25 millió forint volt, melyet pályázati forrásból finanszírozott az egyetem. A Gazdaságtudományi Karon első körben a sporttudományi és a kereskedelem-marketing képzésben tanuló hallgatók számára készítenek csoportosan feldolgozható tananyagokat, az általános iskolában pedig leginkább a felsőbb évesek veszik majd hasznát az „okosteremnek”.
unideb.hu