Széles kutatási paletta

Egyetem

A klímaváltozás, a kékfrankos borok, a körömvirág és a köles témakörét is érintették az Agrártudományi Doktori Tanács PhD-konferenciáján.

– Megalapozott tudományos értékekkel és gyakorlati jelentőséggel egyaránt bírnak azok a kutatások, melyeket a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának, valamint Mezőgazdaság-, Élemiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának PhD-hallgatói folytatnak. A doktori képzés széles tematikáját bizonyítja a témák sokszínűsége – mondta „A jövő tudósai, a vidék jövője” címmel, 14. alkalommal megrendezett konferencia megnyitóján Pepó Péter professzor, az Agrártudományi Doktori Tanács elnöke.

Hét szekcióban 61 előadást tartottak a doktoranduszok, az innovatív kutatási irányok a biotechnológiától az alkalmazott növénytermesztésig és állattenyésztésig terjedtek, érintették többek között a klímaváltozást, a napelemes rendszereket, a borkultúrát és az alternatív gabonaféléket is. Az elhangzott prezentációkat tudományos közlemény formájában jövő év elején jelentetik meg a Debreceni Agrártudományi Közleményekben.

A Debreceni Egyetem agrárképzésében két doktori iskola működik ebben az évben, 63 hallgatóval. Beindult a keresztféléves képzés is a területen, ennek keretében szeptemberben 17 elsőéves kezdte meg tanulmányait. Tavaly tizenhatan szerezték meg a doktori fokozatot, idén pedig tizenöten vehetik át az oklevelet.

– Hogy hányan lehetnek kollégáink a végzett PhD-hallgatóink közül, az a költségvetésen is múlik, de további lehetőségeket nyit az a több mint tíz GINOP-pályázat is, melyekben a kar és az Agrártudományi Központ vállalati partnereivel együtt vesz részt – hívta fel a fiatal kutatók figyelmét Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A dékán a külföldi tapasztalatszerzés fontosságát is hangsúlyozta, mint mondta, jelenleg is csaknem ötven ösztöndíjpályázat közül választhatnak a fiatal kutatók.

A konferencián köszöntötték a 70. életévét betöltött Kovács András egyetemi tanárt, aki az utóbbi tíz évben vezette az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskolát. Ebből az alkalomból díszoklevéllel ismerték el tudósként, oktatóként és tudományszervezőként végzett kiemelkedő munkáját.