Határon túli gyakornok program

Egyetem

A biogazdálkodással és biotermékek előállításával ismerkedtek meg a Debreceni Egyetem határon túli hallgatói a szakminisztérium programján.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre kihelyezett mezőgazdasági mérnök szakos hallgatói először vettek részt a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett gyakornokprogramban októberben. A Debreceni Egyetem diákjai a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem zentai kihelyezett tagozatának hallgatóival együtt egy hetet töltöttek el Hernádszentandráson, ahol új szakmai tapasztalatokat szerezhettek a biogazdálkodás, a biotermékek előállítása és értékesítése területén.

A házigazda, Üveges Gábor polgármester, valamint Solti Gábor, a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének az elnökének előadása után Melkó Erika biokertjét, a Három kaptár biokertet és Pető Áron biogazdálkodó farmját látogatták meg a leendő szakemberek. A tulajdonos érdekes biopraktikákat mutatott a csoportnak, és beszélt az értékesítés helyzetéről, illetve két, Magyarországon új értékesítési formáról: a CSA (Közösség Által Támogatott Mezőgazdaság) és az AMAP (Szövetség a Paraszti Mezőgazdálkodás Fennmaradásáért) szervezetekről is.

A gyakornoki program következő állomásán egy bioalapanyagokat felhasználó, végtermék előállító üzembe látogattak a hallgatók, ahol Ollé Sándor tulajdonos mutatta be a technológiai szakaszokat és munkafolyamatokat. A csoport megismerkedett a cég egyik fontos nyersanyag beszállítójával, Palik Lászlóval, aki példamutató biogazdaságot tart fenn Zselízen, ahol a szőlő- és gyümölcstermesztés mellett növénytermesztés és állattenyésztés is folyik, valamint egy zöldség- és gyümölcsaszaló üzem, illetve egy pálinka főzde is működik.

A program részeként borászati ismeretekből is ízelítőt kaptak a hallgatók. A Soós István Borászati Szakképző iskola tangazdaságát, feldolgozó üzemét és pincéjét Mátyus Imre mutatta be, majd a Törley Pezsgőgyárban tartott előadást, ahol Európa legnagyobb töltőképes hordóját is megnézték a fiatalok.

A gyakornoki program zárónapját a Fölművelésügyi Minisztériumban töltötték a hallgatók, ahol Torda Márta osztályvezető és munkatársai mutatták be a Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztály, a Mezőgazdasági Főosztály és az Agrárközgazdasági Főosztály tevékenységét.

unideb.hu