Új „hangszerrel” indult a Nyári Akadémia

Egyetem

Megkezdődött július 15-én a tizenötödik Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját kísérő hangversenysorozat.

Huszonhat ország több mint kétszáz hallgatója vesz részt a július 25-ig tartó Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, melynek programját esténként az egész világon ismert és elismert művészek fellépései színesítik. – A kurzust tartó művésztanárok és osztályaik növendékei szívesen és nagy kedvvel koncerteznek, így már nulladik napot is be kellett vezetnünk a koncertnaptárba, sőt idén olyan esténk is lesz, amikor két hangversenyt kínálunk a közönségnek – fogalmazott Váradi Judit művészeti igazgató a július 15-én rendezett 0. napi koncert megnyitásakor. Összesen tizenegy koncertet kínál ingyenesen a közönségnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara által rendezett nyári akadémia idei újdonsága, hogy ének mesterkurzusra is jelentkezhettek a fiatal zenészek, akik Bátori Éva énekművésztől tanulhatnak, összesen tizenhatan. – A kurzus hiánypótló, ugyanis egy énekestől ma már elvárt, hogy a klasszikusok mellett 20. századi és kortárs muzsikát is énekeljen, de csak kevesen vagyunk, akik ezt a legnagyobb mesterektől tanulhattuk és át is tudjuk adni a fiatalabb generációnak. A kortárs zenét énektechnikailag segítjük a hallgatóknak elsajátítani a nyári akadémián – mutatott rá a kurzus különlegességére Bátori Éva, aki a kortárs zene légzéstechnikájáról is tart előadást, nem csak énekeseknek.

A július 15-i koncert hárfa gálával kezdődött, Vigh Andrea hárfaművésznek, a Zeneakadémia rektorának tanítványai léptek fel egy varázslatos, 1778-ban Párizsban megrendelésre készített Mozart-darabbal. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján Vigh Andrea vezetésével két évvel ezelőtt indult hárfa mesterkurzus, idén öt hallgató tanul a művésztől.

A nulladik este Bátori Éva énekművész gálaműsorával folytatódott, aki a világ legcsodálatosabb dalciklusát, Bartók Béla Öt dal op. 15 című művét is énekelte, valamint a Csemiczky Miklós által kifejezetten Bátori Éva számára szerzett, Így írtok ti – Három dal Karinthy verseire című dalcsokorral is megajándékozta a közönséget, melyet tavaly mutattak be Párizsban. – Azért választottam ezeket a műveket, mert szeretném, ha megjönne a fiatalok és a közönség kedve a 20. századi muzsika hallgatásához – ajánlotta előadását a publikumnak Bátori Éva.