Még hat hétig fog tartani a tél Amerikában

Világ

Legalábbis az amerikai mormota jóslata szerint. Február 2-án az amerikaiak izgatottan várják, vajon milyen előrejelzés érkezik Punxsutawney-ből, Phil mormotától.

A hagyomány szerint, ha az amerikai mormota – vagy közönségesebb nevén az ürge – meglátja az árnyékát ezen a napon, visszatér téli álmot aludni üregébe és ez azt jelenti, hogy hat hétig még nem ér véget a tél.

A világszerte elterjedt megfigyelés eredtileg a német kultúrából származik és a katolikus egyházi gyakorlathoz köthető. A gyertyaszentelő Boldogasszony napján a papok gyertyákat osztottak és úgy tartották, hogy ha ezen a hajnalon derűs reggelre ébredünk, még hetekig kitart a tél. Németországban a sündisznókat tekintették időjósnak, Magyarországon a hiedelem szerint akkor nyúlik meg a tél, ha a medve meglátja az árnyékát és visszamegy a barlangjába.

A mai USA és Kanada területén, a 18-19. században Amerikában vándorló németek honosították meg hagyományt, amelyet az amerikaiak 1887 óta ápolnak és az amerikai mormota, azaz a télre hibárnálódó ürge lett a jósállat az észak-amerikai kontinensen. Az Egyesült Államok és Kanada területén ma is az egyik legélőbb hagyomány.

Az USÁ-ban – bar mindenhol különös figyelmet szentelnek ennek a napnak – leginkább a Pennsylvaniai Punxsutawney nevű településen ünneplik Phil-t, vagyis a mormotát minden év február 2-án, hagyományos ceremónia keretében, nagy érdeklődés mellett.

Napos reggelre ébredtünk idén Kaliforniában, amelynek kicsit sem örülünk, mert az idei tél szokatlanul csapadékos és hűvös volt Los Angeles-ben. A három héten át tartó özönvízszerű esőzés, valamint az azzal járó sárlavinák és földcsuszamlások több, mint húsz halálos áldozatot szedtek Kaliforniában 2022 decemberében és 2023 elején. Reméljük, hogy hat hétig csak a reggeli és esti lehűlések maradnak, jóval kevesebb csapadékkal és Phil nem vár újabb hat hétig, hogy végleg felébredjen téli álmából.

– Vida Virág –