Európai Bizottság: csökkent az uniós jog alkalmazásának hiányosságai miatt indított kötelezettségszegési eljárások száma

Világ

Az európai uniós jog alkalmazásának hiányosságai miatt az EU-tagországok ellen indított, folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások száma 2017-ben kismértékben, 5,91 százalékkal csökkent az előző évhez képest – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből.

Mint közölték, az uniós jog késedelmes átültetésével kapcsolatos lezáratlan ügyek száma Belgium, Ciprus és Portugália esetében volt a legmagasabb, Olaszország, Dánia és Magyarország esetében pedig a legalacsonyabb. Az uniós jog nem megfelelő átültetését vagy helytelen alkalmazását illetően tavaly Spanyolország, Olaszország és Németország jegyezte a legtöbb folyamatban lévő ügyet, a legkevesebbet Dánia könyvelhette el.
Tavaly a mobilitás és a közlekedés, a környezetvédelem, a pénzügyi stabilitás, a szolgáltatások, valamint a tőkepiacok voltak azok a területek, amelyeken a legtöbb kötelezettségszegési eljárás indult – közölték.
Az irányelvek késedelmes átültetése miatt indított új eljárások száma jelentősen, 34 százalékkal csökkent – a 2016-os ügyszám 847 volt, míg 2017-ben 558 -, és 2015-ös szinthez (543 ügyszám) közelít.
Új kötelezettségszegési eljárások ilyen okból legtöbbször a műanyag zacskók használatáról szóló irányelv, a hulladékról szóló irányelvek és a járművek műszaki ellenőrzéséről szóló irányelv átültetésének elmulasztása miatt indultak.
Az uniós egységes belső piac kiteljesítésében elért eredményeket mutató – szintén csütörtökön nyilvánosságra hozott – táblázatból az derül ki, hogy előrelépés történt a szakmai képesítések kölcsönös elismerése, az egységes piachoz kapcsolódó szabályok és az egységes piac megfelelő gyakorlati működését támogató eszközök fejlesztése terén. Az eredménytábla előző évi kiadásához képest viszont több “piros lapot” kellett kiosztani amiatt, hogy egyes tagállamok bizonyos területeken átlag alatti szinten teljesítettek a jogszabályok végrehajtásában. Több elmarasztalás született az áruk és szolgáltatások határon átnyúló kereskedelme, a közbeszerzési rendszerek igazságossága és a kötelezettségszegési eljárások száma kapcsán.
A jelentés szerint ezen a téren Finnország, Dánia és Szlovákia teljesített a legjobban, míg a legtöbb “piros lapot” Csehország, Írország és Görögország gyűjtötte be.
Az egységes piaci eredménytábla pontos és részletes képet ad az EU egységes piacára vonatkozó jogszabályok végrehajtásának helyzetéről az Európai Gazdasági Térségben (EGT). Értékeli, hogy az EU és az EGT tagállamai hogyan alkalmazzák e szabályokat, valamint feltárja azokat a területeket, ahol további erőfeszítésekre van szükség a tagállamok és az Európai Bizottság részéről – emlékeztetett közleményében az EU brüsszeli végrehajtó testülete.