Márton Anita

Decembertől újra lehet szintet teljesíteni atlétikában

Sport

December elsejétől újra nyitja a tokiói olimpia kvalifikációs időszakát a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA), melynek első jelentős eseménye december közepén a többpróbázók Réunionban sorra kerülő nemzetközi versenye lesz.

Az insidethegames.biz híre szerint a Franciaországhoz tartozó afrikai szigeten rendezik meg a többpróbázók világsorozatának első állomását, és annak ellenére, hogy az atléták jelentős része számára a december még az alapozás időszaka, kifejezetten erős mezőny gyűlik majd össze.

A december 18-19-én sorra kerülő viadalon a férfiaknál ott lesz a franciák világcsúcstartója, Kevin Mayer, és a női hétpróba címvédője, a brit Katarina Johnson-Thompson is. Előbbi számára különösen fontos a verseny, mivel a tavalyi vb-n megsérült és nem rendelkezik még az olimpiai szerepléshez szükséges, 8350 pontos kvalifikációs szinttel, amit a lehető leghamarabb szeretne teljesíteni.

“Alig várom, hogy újra versenyezhessek, hogy lássam élesben a rengeteg edzés eredményét, és megszerezzem a tokiói kvótát” – idézte a honlap a riói játékokon ezüstérmes francia sztáratlétát.

A nemzetközi szövetség azt is nyilvánosságra hozta, hogy a többpróba sorozat szokatlanul korai első állomása után a másodikat április végén az olaszországi Lanában rendezik, a legrangosabbnak számító nemzetközi összetett viadalt, a götzisit pedig május 29-30-án tartják.

Az atléták kvalifikációs időszaka 2019-ben indult és a WA a koronavírus-járvány miatt április elején leállította. A december elsején esedékes újraindulást követően az atléták június 29-ig teljesíthetik a tokiói szerepléshez szükséges eredményeket.

A magyarok közül eddig Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Krizsán Xénia (hétpróba), Márton Anita (súlylökés) és Kácser Zita (3000 m akadály) teljesítette az olimpiai szintet.