Sikeres volt az ügyészség letartóztatási indítványa a nemzetközi korrupciós ügyben

Rendőrség

A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és külföldi hivatalos személy működésével kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

A megalapozott gyanú szerint egy magyar férfi 2020-2022. években azt ígérte több külföldi állampolgárságú személynek, hogy részükre anyagi ellenszolgáltatásért cserébe különböző afrikai országok tisztviselőin keresztül elintézi, hogy ezen országoktól tiszteletbeli konzuli pozíciót kapjanak.

A magyar állampolgárságú férfi ezen felül a saját, nem Magyarországhoz köthető nemzetközi tisztségei elnyerése, illetve megtartása érdekében is adott át jogtalan előnyt egy külföldi ország magas beosztású hivatalos tisztviselőinek.

A nyomozó főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki az őrizetben lévő férfit, majd sikerrel indítványozta  letartóztatásának elrendelését.

A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság ma döntött, és az ügyészi indítvánnyal mindenben egyetértve – egy hónapra – elrendelte az elkövető letartóztatását.

A gyanúsított az eddigi eljárás során nem tett vallomást és fellebbezett a bíróság letartóztatásáról rendelkező végzése ellen.