Mennyei harmóniák csendülnek fel a Nagytemplomban

Kultúra

Advent második vasárnapján vehetünk részt idén utoljára zenés áhítaton a Debreceni Református Nagytemplomban. December 5-én 18 órától Esterházy Pál: Harmonia Caelestis művét előadják a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának ének szakos és hangszeres hallgatói. Közreműködik orgonán Csorba Gergő, a Nagytemplom kántora, vezényel Bolyky Zoltán.

„Harmonia Caelestis” …. e gyűjtemény címét sokszor látjuk az adventi időszak koncertműsoraiban, azonban sok esetben csak néhány ismertebb részlet hangzik el ilyenkor Esterházy Pál ciklusából. Különleges lehetőség, hogy hazánk kevéssé ismert barokk zenei hagyományaira kicsit részletesebben tekintsünk vissza: e kiváló egyházzenei sorozatából most egy 40 perces válogatást hallhatunk a Nagytemplom adventi zenés áhítatán, benne gyönyörű áriákkal, duettekkel, együttesekkel.

Jóllehet, a mű előadásához a kívánatos hangfajok alapján 5-6 énekes is elegendő volna, ezúttal a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenhét énekese között osztjuk meg a feladatot, hiszen ez egyben kamarazenei stúdium is számukra, melyben mindenki szerepet vállal néhány tétel erejéig

– mondta el Bolyky Zoltán, az előadás karmestere.

Az elmélyült imáktól az örvendező hangvételű duetteken át a fenséges együttesek hallgatása során felfedezhetjük Esterházy Pál alkotói és szerkesztői munkásságának sokszínűségét, az 1700-as évek egyházi zenéjének atmoszféráját. Az énekesekhez a Zeneművészeti Kar hallgatóiból alakult kamaraegyüttes, valamint a Nagytemplom orgonistája, Csorba Gergő csatlakozik. Az énekesek felkészítését az előadás karmesterén kívül Hruby Edit és Cs. Nagy Ildikó látta el.

„Laetare cor meum, venit redemptio…”, azaz: „Örvendj, szívem, eljött a megváltás…” – halljuk majd a szoprán énekesek szárnyló duettjét advent második vasárnapján a Debreceni Református Nagytemplomban. 

A december 5-én (advent II. vasárnapján) 18 órakor kezdődő Nagytemplomi zenés áhítatra a belépés díjtalan. Az érvényben lévő járványügyi szabályozások szerint a templomtérben kötelező a maszk viselése, azonban az alkalom nem kötött védettségi igazolványhoz. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!