Pogány Judit

Neves művészek tiltakoznak az új kulturális törvényjavaslat ellen, a volt debreceni színházigazgató kiállt a kormány mellett

Kultúra

Videóban állt ki tizenegy ismert művész az ellen a törvényjavaslat ellen, amely teljesen átszabná a magyar kulturális élet működését. A Katona József Színház által közzétett videóban szerepel több színházigazgató, színész és rendező is:

Pintér Béla, Nagy Zsolt, Borbély Alexandra, Nagy Ervin, Kováts Adél, Pogány Judit, Gálffi László, Bálint András, Mácsai Pál, Ónodi Eszter és Péterfy Bori.

A színház dolgozói és a szimpatizánsok hétfőn este 18 órától a Madách téren tüntetnek “a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért”.  Petíciót is indítottak, ezt vasárnap estig már közel 40 ezren írták alá.

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül!

Egy friss törvénytervezet szerint:

– Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot

– Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)

– Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék

– szól a petíció, amit itt lehet aláírni.

A színházi társadalom megosztott, a volt debreceni színházigazgató, Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság közleményében a magyar kulturális élet működése szabályozásának egyes területeit érintő jogszabály-módosításokkal kapcsolatban nyugalomra kérte a politika és a kultúra minden szereplőjét.

Vidnyánszkyékhoz csatlakozott még a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége is.

A érdekképviseleti szervezetek a jogszabály-alkotóknak öt szempont figyelembevételét fogalmazták meg, többek között nincs ellenükre, ha beleszólnak “felülről” a színházvezetők kinevezésébe és felmentésébe.

  • A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig.
  • A Nemzeti Kulturális Alap forrásai nem csökkenhetnek, az alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani.
  • Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak több évre előre meg kell állapodniuk.
  • Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színházat, színházakat. Ha erre nincs forrásuk, akkor több évre előre állapodjanak meg az állammal.
  • A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
  • A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.