Előadóművészeti konferencia és országos színházi évadnyitó a Csokonai Színházban

Kultúra

Párbeszéd a magyar színház jövőjéről címmel előadóművészeti szakmai konferenciát szervez a debreceni Csokonai Nemzeti Színház pénteken és szombaton a Kölcsey Központban. Szombaton este a színházban országos évadnyitó gálaestet rendeznek, amelyen átadják a Kaszás Attila-díjat.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Színházművészeti Tagozatának indítványozására és támogatásával megszervezett konferencia első napján, pénteken szekcióüléseket, szombaton pedig plenáris üléseket tartanak. A tanácskozások tematikáit előzetes szakmai egyeztetések alapján határozták meg.

A témák között szerepelnek a vidéki magyar színjátszás hagyományai, a társulati műhelymunka, a színházi, művészi életpályamodell elemei, a Kárpát-medencei magyar és nem magyar színházak művészi, szakmai kapcsolatai, az egyetemi képzés helyzete, a fiatal művészek újító törekvéseinek felismerése, támogatási formái.

A témavezetők között van Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára, Kriza Zsigmond, az MMA előadóművészeti tanácsadója, Hegedűs D. Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) rektorhelyettese és Csizmadia Tibor, az SzFE Színházművészeti Intézetének vezetője.

Szombaton a szekcióvezetők beszámolói hangzanak el, majd délután 17 órakor kezdődik a Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaest.

A debreceni Csokonai Színház a 2015/16-os évadban ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját. A zártkörű gálaest nem csupán a színház másfél évszázadának kiemelkedő korszakait, neves igazgatóinak és színművészeinek emlékét idézi meg, hanem ízelítőt ad a jubileumi évad műsorából, emellett az eseményen adják át a Kaszás Attila-díjat is.

Az évadnyitó gálaestet Papp László, Debrecen polgármestere nyitja meg, majd Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ráckevei Anna, a színház igazgatója köszönti a vendégeket. Az eseményre meghívást kaptak a magyarországi és a határon túli színházak igazgatói is.

Az est résztvevői a 2015/16-os jubileumi évad programjából láthatnak részleteket, így a Rómeó és Júlia, Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, a Szerelmi bájital és a Made in Hungária egy-egy jelenetét mutatják be, míg a színháztörténet fontos időszakaira, eseményeire versekkel, monológokkal emlékeznek. A gálaesten színpadra lépnek a társulat új tagjai is.

A Kaszás Attila-díj három jelöltjét kisfilmek és rövid beszélgetések révén ismerhetik meg a nézők, majd az idei nyertes az országos színházi évadnyitó végén veheti át a díjat, amely a szakmai és emberi elismerésen túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.

A díj jelöltje Kiss Mari, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila, a Nemzeti Színház és Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Színház művésze.