Beteg feleségére való tekintettel enyhítették a téglási drogtermesztő ítéletét

Helyi hírek Ország

A Debreceni Ítélőtábla a fellebbezéssel érintett vádlott fegyházbüntetését 5 évre enyhítette. Egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék2018 júniusában P. L. I.r. vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette és lopás bűntette miatt 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. M. S. II.r. vádlottat kábítószer-birtoklásának bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ítélet ellen I.r. vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A vádlottak gyermekkoruk óta ismerik egymást, barátok voltak. I.r. vádlott 2011-ben vásárolt Tégláson egy ingatlant. 2013 őszén elhatározta, hogy a telken marihuánát fog termeszteni. Ezért az ott lévő épület mellé egy könnyűszerkezetes, speciálisan kialakított föld alatti kiépített pincerendszert is létrehozott annak érdekében, hogy a marihuána ültetvényt ne lehessen felfedezni.

A termesztéshez szükséges magokat Ausztriából vásárolta és beszerezte a lámpákat, ventillátorokat, szellőzőket is hogy jelentős üzleti hasznot tudjon elérni. Az elektromos vezetékrendszert is jogellenesen átalakította és azt is eldöntötte, hogy ismerősei körében értékesíteni fogja a növényi anyagot. II.r. vádlott megállapodott I.r. vádlottal, hogy a megtermesztett marihuánát megvásárolja tőle. 2016 májusában II.r. vádlott megjelent I.r. vádlott lakóhelyén, azonban a kábítószer átadásakor a rendőrség tetten érte a vádlottakat, lefoglalta az „árut” és még 578.000.-Ft-ot.

Ezt követően házkutatást tartottak I.r. vádlott ingatlanán és megtaláltak 224 db marihuána növényt, emellett 10 db műanyag csomagban szárított marihuánát is, illetve a kábítószer termesztéséhez szükséges egyéb eszközöket is.