Nőtt az utasforgalom a DKV járatain – ennek köszönhető

Helyi hírek

Nőtt az utasforgalom a DKV járatain az országban elsőként Debrecenben bevezetett elektronikus jegyvásárlási rendszernek is köszönhetően. Háromezer elektronikus bérletet vásároltak egy év alatt. Már dolgoznak az mobilapplikációval történő jegyvásárlás lehetőségén is.

A debreceni önkormányzat, a Belügyminisztérium és a DKV együttműködésének köszönhetően egy évvel ezelőtt az országban elsőként Debrecenben vezették be az eSZIG-et, vagyis az elektronikus jegyvásárlási rendszert. Ez a többi között azt jelentette, hogy az új típusú, elektronikus személyigazolvánnyal rendelkező utasok, és a diákok azóta már bérletként tudják használni az okmányukat a DKV összes járatán.

Az Idomsoft Zrt. segítségével kifejlesztett rendszerrel gyorsan, és otthonról kényelmesen lehet elintézni a jegyvásárlást. A eSZIG debreceni népszerűségét mutatja, hogy az elmúlt évben csak elektronikus bérletből több mint háromezret adott el a DKV.

Hajzer Károly, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az eSZIG rendszer egy éves évfordulóján a tapasztalatokról szólva felidézte: a debreceni városvezetésben az újítani akarás mellett meg volt a tettrekészség is, hogy végigvigyék az elektronikus jegyrendszer bevezetését, míg ugyanez más megyei jogú város esetében nem mondható el, ugyanakkor ebben a projektben Budapest is lemaradt Debrecen mögött. Hajzer Károly az eSZIG egyik jótékony hatásának nevezte, hogy csökkent a bliccelők száma, mivel az utasok a járaton is azonnal meg tudják venni a jegyet.

Barcsa Lajos Debrecen alpolgármestere sikertörténetnek nevezte az elektronikus jegyrendszer bevezetését, amely a csúcspontja volt annak a folyamatnak, melynek során az Önkormányzat összefogva a DKV-val igyekezett minél vonzóbbá tenni a debreceniek számára a tömegközlekedést. Az újítások közül kiemelte a villamosokon a Wi-fi-zés lehetőségét, illetve a googlemaps alkalmazást, amellyel könnyen tervezhetővé vált a tömegközlekedés Debrecenben. Barcsa Lajos hangsúlyozta: a fejlesztéseknek is köszönhetően megállt a negatív tendencia és 2015 óta nő az utasforgalom a DKV járatain. Az alpolgármester egyúttal bejelentette: már dolgoznak azon, hogy a debreceniek mobilapplikáció segítségével telefonról is vásárolhassanak jegyet, illetve bérletet.

Nagy Attila a DKV vezérigazgatója elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az újítások – és ilyen az eSZIG rendszer is -, amellyel időt lehet spórolni, azok növelik az utasforgalmat. Példaként említette, hogy noha drágábban lehet hozzájutni, mégis 750 ezer darabot adtak el az elmúlt egy évben azokból a jegyekből, amelyeket közvetlenül a DKV sofőrjeitől lehet megvásárolni.