Gigabüntetést vállal be a kormány a szabálytalan közbeszerzések miatt – még így is megéri nekik

Gazdaság

A korábban feltételezettnél is sokkal nagyobb pénzügyi büntetést vállalt be az elmúlt időszakban a magyar kormány azért, hogy az Európai Bizottság újra folyósítsa a brüsszeli támogatásokat Magyarországnak – írja bizottsági válaszokra hivatkozva Jávor Benedek volt EP-képviselő a blogján. A büntetés tényleges mértéke csaknem 600 milliárd forint, vagyis a 7 évre járó összes brüsszeli kifizetés több mint 7 százaléka.

A 2014-2020 közötti időszak uniós pénzfelhasználását övező korrupció miatt évek óta zajlik a huzavona a magyar kormány és az Európai Bizottság között – így kezdte legújabb blogbejegyzését Jávor Benedek volt EP-képviselő.

A Portfolio pontokba foglalta össze a főbb tudnivalókat:

2018 során összesen 8 magyar Operatív Programban kellett intézkedést végrehajtania az Európai Bizottságnak, ami messze a legtöbb az összes tagállam között. (Az intézkedés pénzügyi büntetéssel összefüggő intézkedést jelent.). Emellett a portál megjegyezte azt is, hogy az Európai Bizottság 7 magyar Operatív Programban talált rendszerszintű közbeszerzési szabálytalanságokat. A szabálytalanságok láttán a Bizottság azt javasolta, hogy a megállapodásig megkötött 5600 milliárd forintnyi magyar közbeszerzésre legyen érvényes a 10%-os átalánykorrekció.

A blogbejegyzés egyik legfontosabb új információja az, miszerint erre a gigantikus összegre elfogadta az ajánlatot a magyar kormány, mert nem volt értelme egyesével végignézni minden közbeszerzést, jobban járt így a magyar kormány. Ez tehát Jávor levezetése szerint 560 milliárd forintnyi átalánybüntetés bevállalását jelenti.

A bizottsági válaszok alapján azt írja a politikus, hogy ezen felül kell értelmezni a vízügyi keretközbeszerzés régi vitás kérdését, amelyben 260 milliárd forintnyi szerződésállományra vállalta be a kormány a 25%-os pénzügyi korrekciót, ami 65 milliárd forintnyi büntetés bevállalását jelenti. Emellett a TOP-os források odaítélése miatt is, ahol az addig megkötött szerződésekre szintén 10 százalékos átalány-büntetést vállalt be a kormány. Ez a blogbejegyzés szerint 60-80 milliárdos büntetés bevállalását jelenti.

A fenti tételek a portál szerint 695 milliárd forintnyi pénzügyi büntetés bevállalást jelenti, de mivel a pályázatok mögött jellemzően 85% a tényleges EU-pénzek aránya, azt jelenti, hogy kb. 590 milliárd forintnyi EU-pénzt érint a tényleges büntetés.

Ez a 7 évre szóló, Brüsszelből várható EU-keret 7,4%-a, és legalább ennyivel igyekszik túlvállalni a pénzügyi keretet itthon elosztott források segítségével a kormány. A pénzügyi korrekció egyébként nem tényleges EU-s forrásvesztést jelent, hanem azt, hogy ennyivel több itthoni fejlesztési számlát kell megképezni magyar költségvetési forrásból azért, hogy az eredetileg Brüsszelből megígért uniós támogatást le lehessen hívni. Összesen közel 700 milliárd forint a magyar adófizetők nyakába száll, hiszen több fejlesztést kell itthon megcsinálni, mint amit eredetileg terveztek.