Karikó Katalinról neveztek el egy tantermet a Semmelweisen

Dr. Karikó Katalinról neveztek el egy tantermet a Semmelweis Egyetemen

A Nobel-díjas dr. Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének felújított, 24 férőhelyes, okostáblával felszerelt, interaktív oktatásra is alkalmas szemináriumi terme. Az intézmény Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében lévő tanterem április 10-i ünnepélyes átadóján jelen volt dr. Karikó Katalin is. 

A Semmelweis új cikksorozatában az egészségesebb agyműködésre kaphatunk tanácsokat

 Semmelweis Egyetem új cikksorozatában azt a kérdést tesszük fel a  különböző területeket képviselő szakembereinek, melyek azok a legfontosabb dolgok, amelyeket mi magunk a mindennapokba illesztve viszonylag egyszerűen megtehetünk az egészségünkért Ebben a részben dr. Nagy Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika professor emeritusa ad tanácsokat agyunk egészségének megőrzése érdekében.

Az óvodások mobilhasználatainak veszélyeire figyelmeztet az ELTE kutatócsoportja

A mobileszközöket gyakrabban használó óvodások esetében alacsonyabb a szülő-gyerek interakció minősége és mennyisége, mint az ilyen eszközöket nem használó kortársaiknál. Az ELTE Etológia Tanszékén működő Alfa Generáció Labor kutatói szerint a mobilhasználat nemcsak elveszi az időt a társas tevékenységektől, hanem rontja az együtt töltött idő minőségét is. 

Egyedülálló méhen belüli beavatkozásokat végeznek a Semmelweis Egyetemen

Országos szinten először végeztek a magzat altatásával járó méhen belüli beavatkozást a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az év elején. Az eljárásnak köszönhetően sikerült elkerülni, hogy az érintett baba extrém koraszülöttként jöjjön világra. Az első sikeres beavatkozást azóta további nyolc követte. A megalakult Magzati Medicina Munkacsoport a klinika Baross utcai részlegén dr. Benkő Zsófia, […]

Kutatócsoport vizsgálja a túlzott fájdalomcsillapítók hatásait a Semmelweis Egyetemen

Akár súlyosbíthatják is bizonyos betegségek tüneteit a leggyakrabban használt nem-szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofen vagy az acetilszalicilsav hatóanyagú készítmények, ha rendszeresen vagy nagy mennyiségben szedik őket – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem. Ezek ugyanis befolyásolhatják a bélrendszerben élő mikroorganizmusok összetételét, ami negatívan hathat az alapbetegségre. Szélsőséges esetben ezek a gyógyszerek akár bélgyulladást vagy bélfekélyt is okozhatnak.

Örökbefogadási szerződés kidolgozásával segíti a kiskedvencek életét az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem munkatársai által készített örökbefogadási mintaszerződés mostantól elérhető a nagyközönség számára. Korábban sokszor előfordult, hogy az állatok örökbeadásánál hiányoltuk a megfelelő jogi és egészségügyi védelmet nyújtó szerződéseket, ami sokszor bonyolult vitákhoz és nehezen kezelhető helyzetekhez vezetett.