Amit a szaunázásról tudnod kell – Kérdezz-felelek!

Wellness

Szeretnéd kipróbálni a szaunázást, de nincs róla elég információd? Most megválaszoljuk a leggyakrabban feltett kérdéseket!

Mennyit szaunázzak, ha egészséges akarok lenni?

Ahhoz, hogy maximálisan élvezhessük a szaunázás egészségre gyakorolt jótékony hatását, hetente egy nap (de legfeljebb három nap) érdemes szaunázni. Egyszerre 12-15 percet töltsünk a szaunakabinban, ezt követően legalább ennyi ideig pihenjünk, és hűtsük le a szervezetünket. A benntartózkodást 2-szer, maximum 3-szor ismételjük. Természetesen, jóból is megárt a sok. Amennyiben az ajánlottnál többet szaunázunk, az a szervezet víz-és ionháztartását negatívan befolyásolja.

Újonc vagyok, hogyan kezdjek szaunázni?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a lényeg a fokozatosság. Mindannyian máshogyan reagálunk a hőmérsékletre és annak változásaira, ezért elsődlegesen a saját igényeinket vegyük figyelembe. A szaunázás nem túlélőtúra, hanem a kellemes érzéseket hivatott kiváltani. Az emberek hőérzete eltérő lehet, ezért amint a vendég úgy érzi, hogy eleget tartózkodott a szaunában, bármikor kimehet! A kevésbé rutinos szaunázóknak javasolt egy ajtóközeli helyet választani, de egyébként valószínűleg a rendszeres szaunázással az ő állóképességük is növekeni fog. A kabinban a hőmérséklet magas, de nem egyenletes. A felső padsorokban 90-100 celsius fok van, az alsóbb sorokban ennél kevesebb. Ezért a kezdőknek azt javasoljuk, hogy az alsóbb sorokban foglaljanak helyet.

Mire figyeljek a lehűlés során?

Az egyes körök utáni lehűlésre számos módszer kínálkozik, a szabad levegőtől kezdve a jeges dézsán át a merülőmedencéig. Először is a zuhanyzással kezdjük, hogy a kiválasztott verejtéket és az esetlegesen magunkra kent természetes kozmetikumokat lemossuk és ne a medencében vagy a berendezésen landoljon. A hűtés során óvatosan, a test perifériájától kezdve haladjunk a szív felé. Ne feledkezzünk meg a fejünkről sem, hogy megelőzzük az esetleges fejfájást.

Miért viselnek egyesek mókás kalapot a szaunában?

A szaunasapka viselete furcsa lehet azok számára, akik még nem láttak ilyet. Azonban ez a ruhadarab viselője nem vicces szeretne lenni, hanem a fejét védi a túlhevüléstől. Ahogyan már említettük, a magasabb régiókban van a legmelegebb, ezért a fejünk jóval forróbb levegővel érintkezik, mint a lábunk. A szaunasapka vagy -kendő több fazonban is létezik, általában filcből készül. A hosszú hajú hölgyek számára is kifejezetten hasznos találmány, mert a hajat is óvja a kiszáradástól, töredezéstől.

Szaunaprogramok november 28-án szombaton a Hotel Atlantisban (Hajdúszoboszló, Damjanich u. 10.)

15:00 Frissítő szellő
15:45 Kávékrémes bőrfiatalítás
16:30 Uborkás hidratáló pakolás
17:15 “Negró” felöntés

Liptai Dóra szaunamesterre hivatkozva kedvezményes belépő vásárolható a szálloda recepcióján.

A programok fürdőruhában vehetők igénybe.

f5d445d9-f47a-40b0-a572-3bb739214df0