A Dohány utcai zsinagóga elnyerte az Európai Örökség címet

Ország

Az Európai Bizottság a mai napon kilenc olyan európai történelmi helyszínnek ítélte oda az Európai Örökség címet, amely az európai eszményekért és értékekért folytatott küzdelem, illetve az európai történelem és integráció kiemelkedő emléke, jelképe. A kilenc helyszín között van a budapesti Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese is. A több mint 150 éves épület a legnagyobb zsinagóga Európában. Az épületegyüttesnek részét képezi az itt működő múzeum és levéltár, az I. világháborúban elesett 10 000 magyar zsidó katonának állított emlékmű, a holokauszt áldozatainak nyughelyéül szolgáló temetőkert és a Raoul Wallenberg Emlékpark. A Dohány utcai zsinagóga épületegyüttese az integráció, az emlékezés és a párbeszéd szimbóluma.

A mai döntést Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a következő szavakkal üdvözölte: Nagy örömömre szolgál, hogy a mai napon kilenc új helyszín került fel a listára. Értékes szimbólumok, melyek mindegyike az európai eszmények, értékek, történelem és integráció más-más aspektusát képviseli. Segítenek abban, hogy jövőnk formálásához múltunk megértésén keresztül vezessen az út – ez fontos része annak az örökségnek, melyet elődeink ránk hagytak, és amelyet 2018-ban, a kulturális örökség európai évében megünneplünk.

A kezdeményezésben részt vevő tagállamok idén 25 helyszínt jelöltek a címre. Ezek közül a Bizottság által felállított független testület választotta ki a címet most elnyerő kilenc helyszínt. A díjátadó ünnepségre a kulturális örökség európai évének alkalmából 2018. március 26-án Bulgáriában, Plovdiv városában megrendezendő konferencia keretében kerül majd sor. A mai döntés eredményeként immár 38 történelmi helyszín büszkélkedhet a kitüntető címmel.