Debreceni filharmonikusok – Indul a Győztesek évada

Kultúra

Győztesek évada címmel hirdette meg 2015-2016-os hangversenyprogramját a debreceni Kodály Filharmonikusok zenekar és a Kodály Kórus, ebben a szezonban ugyanis a koncerteknek több olyan közreműködője is lesz, aki rangos versenyeken szerzett elismerést – jelentette be Somogyi-Tóth Dániel, a filharmónia igazgatója szerdán, a két együttes évadnyitó társulati ülésén.

Somogyi-Tóth Dániel elmondta, hogy új helyszínen, a leromlott állapotú Bartók terem helyett a Kölcsey Központban várják a most kezdődő koncertszezonban a klasszikus zene kedvelőit.

Az évad első bérletes koncertjén, szeptember 23-án, a Magyar Televízió Virtuózok című tehetségkutatójának korosztály-győztese és egyik legnagyobb ifjú felfedezettje, Boros Misi játszik zongoraszólót a Kodály Filharmonikusokkal. Az Artisjus által 2015-ben az év zeneművének választott, az Egyiptomi halottaskönyv részleteinek felhasználásával komponált Pert em Heru – Kilépés a fénybe című oratórium zeneszerzője, Tallér Zsófia is szerepel a Kodály Filharmónia következő évadának programjában, az oratóriumot október 30-án adják elő az együttesek – ismertette.

A Győztesek évada olyan kiváló szólistákat is felvonultat, mint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Jandó Jenő vagy a debreceni születésű, jelenleg a Berlini Filharmonikusokkal játszó Szűcs Máté, aki a liége-i Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny első helyezettje volt. Szerepel a vendégek között a 2011-es Lutoslawski Nemzetközi Csellóverseny első- és nagydíjasa, a 2014-es budapesti Pablo Casals Gordonkaverseny “ezüstérmese”, a lengyel Tomasz Daroch, illetve az ausztrál Carolyn Watson, aki 2013-ban a távoli földrész legjobb pályakezdő karmesterének bizonyult.

Nem kell azonban távoli földrészekről hívni vendégeket ahhoz, hogy győztesekre leljünk: több koncerten is közreműködik a szezonban a Lautitia Gyermekkar, mely 2011-ben az első Kórus-világbajnokságon világbajnoki címet és nagydíjat is kapott, valamint 2013-ban, az I. Kórus-Európa bajnokságon begyűjtötte az Európa bajnoki címet is – mutatott rá Somogyi-Tóth Dániel.

A Kodály Kórus következő szezonjának kiemelt eseménye lesz, hogy az énekkar alapítójának 100. születésnapjára emlékezik. Gulyás György tiszteletére az együttes április 11-én, a város napján ad ünnepi hangversenyt, amelyen a névadó, Kodály Zoltán két emblematikus műve, a Budavári Te Deum és a Psalmus Hungaricus csendül fel Vásáry Tamás vezényletével.

Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere bejelentette: a város hosszú távon szeretné megoldani, hogy megfelelő színvonalú koncertterme legyen a városnak, s ezt nem a Kölcsey Központban képzelik el.

Ezen túlmenően a tradíciók megőrzésével új alapokra helyezik a város kulturális intézményeinek működését – tette hozzá, de erről konkrétumot még nem árult el Komolay Szabolcs.